kele
perec1
garas1
62. évfolyam
50. szám
Lendva 
2018. 12. 13.
kiscim5018
 

Minority SafePack – támogassa Ön is!

minor08182Április elején ér véget a Minority SafePack kezdeményezés aláírásgyűjtése, és sajnos eddig még a szükséges aláírások fele sem gyűlt össze a kezdeményezés hivatalos oldalának számlálóján.
Az említett számláló természetesen csak az online leadott aláírásokat, illetve a terepen papíron összegyűjtött és a rendszerbe betáplált aláírásokat tartalmazza, így feltehetően a reális szám jóval nagyobb. Mégis, csak nagy hajrával sikerülhet április elejéig összegyűjteni a szükséges egymillió aláírást, amely biztosítani tudná, hogy az EU komolyabban foglalkozzon a kisebbségi kérdéssel.
Miről is van szó? Európa 47 államában hozzávetőleg 340 történelmi kisebbség él, lélekszámuk meghaladja a 100 milliót. Minden hetedik európai polgár valamely történelmi kisebbség vagy etnikum tagja. Az Európai Unióban annak 23 hivatalos nyelve mellett hatvannál több regionális vagy kisebbségi nyelvet beszélnek. Az említett nyelveket beszélő polgárok száma 40 millió. A FUEN éppen ezért Európa teljes területén kampányt indított a szolidaritásra épülő kisebbségi rendszer támogatása, az úgynevezett Minority SafePack elfogadása érdekében. Eddig az őshonos nemzeti kisebbségek ügye az unióban kizárólag nemzeti hatáskörbe tartozott, míg az akcióval a cél az, hogy európai szintű kisebbségvédelmi kerettörvény jöjjön létre. A kezdeményezés előkészítésén 2011 óta dolgozik a FUEN, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, a Dél-Tiroli Néppárt és az Európai Kisebbségek Ifjúsági Szervezetének tagjaiból álló munkacsoport. A kezdeményezést a polgári érdekérvényesítésnek az Európai Unió Lisszaboni Szerződésében megfogalmazott új jogi eszközére alapozzák. Ennek értelmében egy éven belül egymillió aláírást szeretnének összegyűjteni, s ha ez sikerül, az EU-nak aktívan be kell kapcsolódnia az európai kisebbségek részvételének javításába, illetve a regionális vagy kisebbségi nyelvekről szóló párbeszédbe. A Minority SafePack kisebbségvédelmi kezdeményezés az európai nemzeti kisebbségek, illetve a regionális és kisebbségi nyelvek védelmét és népszerűsítését célzó intézkedéseket és jogszabályokat tartalmazza.
minor08181A kezdeményezést támogató aláírásokat a Bánffy Központban, illetve az MNMI által szervezett rendezvényeken is gyűjtik, de támogatását bárki leadhatja az interneten is a http://www.minority-safepack.eu/ címen, ahol nagyjából egy-két perces procedúrára lesz csak szükség.
MCSi Design