kele
perec1
garas1
62. évfolyam
50. szám
Lendva 
2018. 12. 13.
kiscim5018
 

Elsősorban a magyar anyanyelvű diákokat várják, de óriási szükség van a nyitásra

tanszek08180A Maribori Egyetem Bölcsészettudományi Karának Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékén sikeres nyílt napokról számolnak be, hiszen a szlovéniai diákok mellett Magyarországról és Horvátországról is érdeklődtek a továbbtanulás után. Rudaš Jutka tanszékvezető örömmel fogadta a nemzetiségi oktatási különtörvény elfogadását is.
tanszek08181A Maribori Magyar Tanszék elsődlegesen a kisebbségi anyanyelvű diákokat várja, de – amint azt a jelenlegi helyzet is mutatja – óriási szükség van a nyitásra. A szomszédos nyelvek és kultúrák egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a régióban a felsőoktatás terén is – mondta prof. dr. Rudaš Jutka tanszékvezető. A kar idén is a leendő magyar szakosokat, a magiszteri szinten fordító szak iránt érdeklődőket, a tanító szakosokat és az óvodapedagógusnak készülőket szólította meg. „A Lendvai Kétnyelvű Középiskolában tett promóciós látogatás során – az érdeklődők által aláírt lista alapján – is kiderült, hogy van érdeklődés a tanszék oktatási programja iránt, a legelszántabb érdeklődő diákok pedig jelen voltak a tanszéken is, hogy minél több és pontosabb információt szerezzenek a programokról és a beiratkozás lehetőségeiről. Nagy örömünkre szolgál, hogy három ország: Szlovénia (Lendva, Ljubljana), Magyarország (Szeged), Horvátország (Csáktornya) leendő hallgatóival beszélgethettünk a tanszéken való továbbtanulásról” – tájékoztatott a tanszékvezető.
A Magyar Tanszéken örömmel fogadták az olasz és a magyar nemzetiségi közösségek oktatási és nevelési különtörvénye módosításának elfogadását. A tanszék programjai szempontjából a 17. cikkely biztosítja az oktatási programok kiterjeszthetőségét az új felsőoktatási törvény keretein belül. „A Magyar Tanszék – mint egyetlen magyar nyelvű felsőoktatási intézmény Szlovéniában – ugyanis a magyar nyelven és irodalmon kívül a kétnyelvű területen működő oktatási intézmények óvodapedagógusai és tanárai nyelvi és módszertani kompetenciáinak fejlesztését is bevonja a saját programjaiba, ahogyan ezt most a törvény is előírja, és biztosítja is hozzá a feltételeket, egyben követelménnyé teszi a magyar nyelvű pedagógusképzés rendszeresebbé tételét. Ennek a törvénymódosításnak a hátterében kétéves intenzív tárgyalások állnak a Szlovén Oktatási Minisztériummal” – mondta Rudaš Jutka, majd kiemelte, hogy köszöni Göncz László parlamenti képviselőnek a folyamatos támogatást, hiszen többször vele vitatták meg a minisztériumban a kínálat lehetőségét, a tanszék fejlesztését és fontosságát a térségben. „Köszönet illeti a Maribori Egyetem Bölcsészettudományi Kara vezetőségét is, hogy tanszékvezetőként megbíztak a minisztériumi tárgyalások lefolytatásával és pozitív hozzáállásukkal mindenben támogattak. Tény, hogy a tanszéken a közös munkával lehet eredményeket elérni, ezért köszönöm kollégáimnak az együttműködést, a szakmai elaborátum létrejöttében való aktív részvételt, hiszen ez a dokumentum tette lehetővé a minisztérium pozitív döntését. Ugyanis ezáltal került be a tanszék a külön státuszú felsőoktatási intézmények sorába, vagyis a nemzetileg és nemzetiségileg fontos tudományterületek képviselői közé. A szlovén Oktatási Minisztériumtól a napokban a Maribori Egyetem és annak Bölcsészettudományi Kara külön értesítést kapott. Úgy tűnik, most egy új, jó és felívelő korszak következik a tanszék életében” – nyilatkozta lapunknak Rudaš Jutka tanszékvezető.
MCSi Design