kele
perec1
garas1
62. évfolyam
50. szám
Lendva 
2018. 12. 13.
kiscim5018
 

Pozitív 2017-es év, számos kihívás 2018-ban

mnmi0918A Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet (MNMI) pozitívan zárta a 2017-es évet: az intézet tanácsa hétfői rendkívüli ülésén rövid vita után egyhangúlag elfogadta az elmúlt év tartalmi és pénzügyi beszámolóját, élénkebb vita alakult ki azonban az színházi tevékenység, valamint a Bánffy Kávézó és Könyvesbolt működtetése kapcsán.
Az MNMI éves kiadása tavaly 521.800 eurót tett ki, így három százalékkal volt kisebb, mint 2016-ban. Az elmúlt évekből fennmaradt számlák többségét törlesztették, a kávézó és könyvesbolt viszont továbbra is veszteségesen működik (együtt mintegy 23 ezer euró hiány évi szinten), de tavaly – a belső pénzügyi átcsoportosítások révén is – ez nem fordította át negatívba az intézet éves zárszámadását. Horváth Ferenc, az alapító MMÖNK elnöke pozitívnak értékelte a szanálási évet, a könyvesbolt és kávézó működtetését viszont szerinte egy kis odafigyeléssel pozitív mederbe lehetne terelni, hiszen nem utolsó sorban a veszteség az intézet költségvetésének öt százalékát teszi ki.
Élénk és időnként heves vita alakult ki az ülés folytatásában felmerült néhány témánál. Az intézet igazgatója, Kepe Kocon Lili, aki több mint egyéves betegszabadság után négyórás munkaidőre visszatért munkahelyére, javasolta, hogy mivel a LeSzSz színházi társulat a sikeres bemutató után több vendégszereplés előtt áll, ennek tükrében 2.000 euróval növelni kellene a költségvetésüket. A tanács a támogatását fejezte ki a társulatnak, a költségvetés módosítását viszont egyelőre nem látta célszerűnek, majd a végén mégis határozatot fogadott el, hogy a társulat az említett összeggel túllépheti az idei tervezett pénzkeretet. Soós Mihály tanácstag ennek kapcsán felrótta az MNMI-nek, hogy a társulat Lendván két teltházas előadást ingyen mutatott be, az MNMI ezzel lemondott egy komolyabb bevételről, míg most pénzkeret-növelést javasol. A döntést pedig a társulat nélkül hozta meg. A társulat munkáját illetően a tanács támogatta – szemben a szakszolgálat javaslatával, amely az 2019-es évet látta volna jobbnak –, hogy a társulat idén augusztusban új darabot kezdjen gyakorolni. Ami a színházi tevékenységet illeti, a tanács egy nagyobb összegű (körülbelül 3.000 euró), még 2016-ban elvégzett hangosítási és fénytechnikai szolgáltatásra kiállított számla kifizetését kérdőjelezte meg, majd heves vita és megismételt szavazás után mégis úgy döntött, hogy a jó együttműködés folytatása érdekében kifizeti a számlát.
A tanács további döntései szerint a Bánffy Kávézó továbbra is nyitva tart vasárnap, az MNMI pedig április közepéig elkészíti a Bánffy Központ működtetési stratégiáját, továbbá támogatták az Új Muravidék Citeraegyüttes hollandiai (április) és az 1. Számú Lendvai KÁI Lindau néptáncegyüttesének umagi (június) vendégszereplését.
MCSi Design