kele
perec1
garas1
62. évfolyam
50. szám
Lendva 
2018. 12. 13.
kiscim5018
 

A közvetlen finanszírozásról döntsön az új tanács!

moracmonk09180A Moravske Toplice Községi Magyar Nemzeti Önigazgatási Közösség Tanácsa pénteki ülésén elfogadta az egyesületi beszámolókat, határozott egy új testvértelepülési kapcsolat felvételéről, megnyílik a tájház Szentlászlón és felmerült a közvetlen finanszírozás is.
A 2017-es támogatások felhasználásáról beérkezett egyesületi beszámolók tárgyalásánál Vugrinec Zsuzsa elnök elmondta, hogy a község magyarlakta településein működő mind a tizenegy egyesület maradéktalan beszámolót küldött el, némely egyesületek képekkel is kiegészítették a tartalmi elemeket. A tanács elfogadta a beszámolókat.
A folytatásban a március 15-i forradalom emlékére szervezett ünnepélyt tárgyalta a tanács. Idén Pártosfalván március 17-én fogják megtartani a központi ünnepélyt, előtte Szentlászlón koszorúzással emlékeznek a kopjafánál. Az ünnepi műsorban a Pártosfalvi KÁI diákjai és a kultúregyletek működnek közre. Az ünnepély után a pártosfalvi kopjafánál is koszorúznak. Az elnök tájékoztatta a tanácstagokat, hogy idén az ünnepélyre szóló meghívókat, szórólapokat és plakátokat az önkormányzat saját költségvetéséből finanszírozza, nem kéri az MNMI segítségét.
A különféléknél több aktualitás is terítékre került. Első ízben az Alvárium – szentlászlói tájház és méhészeti központ – március 8-ára tervezett ünnepélyes megnyitását is tárgyalták. A tájház jelenleg a muravidéki magyar önkormányzat tulajdona, öt év múlva lesz arra lehetőség, hogy ezt a tulajdonjogot átírassák a moráci magyar önkormányzatra. Onnantól viszont minden költséget az önkormányzatnak kell viselnie, így a jövőbeni költségvetésben erre is számítania kell a tanácsnak – figyelmeztetett az elnök, majd hozzáfűzte, hogy a jövőben az volna az ideális cél, ha a tájház önfenntartó lenne.
Az elnök továbbá tájékoztatta a tagokat arról is, hogy a közelmúltban megkereste az önkormányzatot Zalaszántó polgármestere tesvértelepülési kapcsolat kialakítása céljából. A tanácstagok nyitottan álltak a kezdeményezés mellé, és határozatban fogadták el, hogy támogatják a kapcsolatfelvételt.
Végül az elnök tájékoztatta a tanácstagokat a közvetlen állami finanszírozás lehetőségeiről. A vita közben a tanácstagoknak kételyeik merültek fel, hogy mennyire hat pozitívan a változtatás a költségvetésre. Végül arra jutottak, hogy erről a fontos kérdésről ebben a felállásban már nem fognak döntést hozni, meghagyják ezt a választások után megalakuló tanácsnak, akik majd 2019-ben dönthetnek a 2020-as finanszírozás menetéről.
MCSi Design