kele
perec1
garas1
62. évfolyam
50. szám
Lendva 
2018. 12. 13.
kiscim5018
 

Levélváltás Göncz és Koprivnikar között

koprovnikar1018Még február végén Göncz László nemzetiségi képviselő a nemzetiségi parlamenti frakció nevében aggodalmát fejezte ki a közigazgatási eljárásról szóló rendelet tartalmával és elfogadásának módjával kapcsolatban is. A közigazgatási tárcavezető, Boris Koprivnikar (képünkön) visszautasította a megfogalmazott vádakat.
A nemzetiségi képviselőcsoport a miniszternek címzett levelében kifejti, aggodalmuk különösen azért komoly, mert eddig éppen a közigazgatási tárca tette a legtöbbet a deklarált kisebbségi jogok és a jogok gyakorlati megvalósításában tapasztalható különbség csökkentése terén. Göncz László továbbá kifejti, az említett rendelet 5. cikkelyének tartalma nem egyértelmű, különböző módon lehet értelmezni és így ki lehet játszani az Alkotmányban, illetve a törvényekben rögzített nemzetiségi jogokat, ugyanis csak annyit fogalmaz meg, hogy a dokumentumok alkotóelemei, a pecsétek és az űrlapok rendelkezésre állnak olasz és magyar nyelven is. A képviselő hangsúlyozza azt is, a problémára figyelmeztette mindkettő nemzeti közösség csúcsszervezete is a minisztériumot, így elvárható volt, hogy az ügyben konzultáljanak a nemzetiségek képviselőivel. Tehát nem csak a tartalmat, hanem a rendelet elfogadásának módját is kifogásolják a levélben és kérik a rendelet megfelelő módosítását.
A válaszlevélben a közigazgatási tárca vezetője visszautasítja a vádakat, úgy fogalmaz, a rendelet kellően biztosítja a nyelvhasználati jogokat azokon a területeken, ahol az olasz és a magyar nyelv is hivatalos nyelv, az említett rendelet mellett ugyanis más, a közigazgatásra vonatkozó törvények is rendezik a területet, emellett a rendelet cikkelye véleményük szerint megfelel az Alkotmányban, illetve a törvényekben rögzített nemzetiségi jogoknak. Koprivnikar visszautasítja a rendelet elfogadására vonatkozó megjegyzéseket is, véleménye szerint az elfogadásban részt vett a két közösség, a majdnem másfél éves elfogadási procedúrában pedig minden fizikai és jogi személy is megtehette észrevételeit.
MCSi Design