kele
perec1
garas1
62. évfolyam
50. szám
Lendva 
2018. 12. 13.
kiscim5018
 

Valamivel kevesebb gyermek támogatására pályáztunk

szulofold1018Az idén a Szülőföldön magyarul pályázatra a Muravidéken valamivel kevesebb gyermek támogatására érkezett be kérvény, mint tavaly. A nemzetpolitikai államtitkárság a külhoni magyarság oktatási-nevelési támogatását ismét 22.400 forintos fejenkénti támogatási összeggel hirdette meg, míg a hallgatói támogatás 2.800 forint.
A Szülőföldön magyarul pályázat hagyományos szlovéniai kivitelezőjétől, a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet (MNMI) munkatársától, Vida Simonától megtudtuk, a 2017/2018-as tanévben 289 szülő adta be igényét a pályázati programra, ami összesen 371 gyermeket jelent (tavaly 384). Emellett egy hallgatói támogatási kérvény is beérkezett.
A támogatások várhatóan a megszokott időpontban, szeptemberben kerülnek kifizetésre. A Szülőföldön magyarul pályázat célja a magyar nyelvű oktatás és nevelés támogatása, összege 22.400 forint, ami valamivel több mint 70 eurót jelent (az árfolyamtól függően). Támogatásra jogosultak azok az óvodáskorú gyerekek, akik a 2017/2018-es tanévtől magyar nyelvű nevelésben vesznek részt, valamint azok az általános és középiskolás tanulók, akik az 1999. augusztus 31-ét követő időszakban születtek és akkreditált oktatási intézményben alap- vagy középfokú tanulmányaikat magyar nyelven folytatják. Egyedi elbírálással támogatást kaphattak azok, akik fakultatív magyar nyelvű oktatásban részesülnek, mivel a lakóhelyükön napi bejárással elérhető távolságon belül nem megoldható a magyar oktatásban való részvétel. A hallgatói támogatás összege idén sem változott, 2.800 forintot tesz ki, s az a nappali tagozatos hallgató volt jogosult rá, aki Szlovéniában működő felsőoktatási intézményben alap- vagy mesterképzését egészben vagy részben magyar nyelven folytatja.
MCSi Design