kele
perec1
garas1
63. évfolyam
4. szám
Lendva 
2019. 01. 24.
kiscim0419
 

Zala György-emlékév

cim zala1618Lendva Zala Györgyöt, a millennium szobrászaként is ismert művészt, a város szülöttét ünnepli. A 2018-as évet ugyanis Zala születésének 170. évfordulója tiszteletére Kárpát-medencei szintű Zala-emlékévvé nyilvánították. Lendván a muravidéki magyar közösség szervezésében a hétvégén ünnepi megemlékezéssel és koszorúzással, szabadtéri kiállítással, koncerttel, a Zala ifjúsági képzőművészeti pályázat díjkiosztójával indult az emlékév programsorozata.

 

 

Zala György Lendváé – a szobrászról a szülővárosa is jusson eszébe mindenkinek

 

Zala Mayer György, az akkori Alsólendván 170 évvel ezelőtt, 1858. április 16-án született szobrászművész tiszteletére Kárpát-medencei szintű emlékévet tartunk. A századforduló kiemelkedő szobrászára, akinek munkái számos impozáns teret díszítenek a Kárpát-medencében, péntekeken és szombaton a szülővárosában kulturális rendezvényekkel emlékeztünk.  

Zala György Lendváé, és ezt még annyiszor kell elmondanunk, ahányszor csak szükséges, és egészen addig, amíg az alapműveltség részévé nem válik – hangsúlyozta a Zala György-emlékév nyitórendezvényén az alsólendvai születésű művész jelentősebb műveit ábrázoló tablókiállításon Vida Törnar Judit, a lendvai magyar önkormányzat elnöke. A Bánffy Központ hangulatos udvarán szervezett rendezvényen, melyet jelenlétével megtiszteltek Arad város – ahol Zala Szabadság-szobra áll – képviselői, Faragó Péter RMDSZ-es Arad megyei országgyűlési képviselő és Péró Tamás, RMDSZ-es Arad megyei önkormányzati képviselő, az ünnepi szónok előtt Bacsi Jasna előadásában elhangzott Bence Lajos Zala Györgynek szentelt verse, az „Óda a hazatérőhöz”. Ezután Pisnjak Atilla művészettörténészként méltatta Zala György művészetét, kultuszát, amely a lendvai magyar közösség identitásának meghatározó részévé vált, annak ellenére, hogy sem a városban, sem a környéken nem található eredeti Zala-szobor. Művei azonban ott vannak szerte a Kárpát-medencében, illetve a magyar fővárosban is. A legismertebb a Hősök terén álló Millenniumi emlékmű, mely olyan szimbóluma a városnak, mint Barcelonának a Sagrada Familia vagy Rómának a Colosseum. Zala Mayer György olyan jeles személyiségeket is megörökített az utókornak, mint Erzsébet királyné, I. Ferenc József, Tisza Kálmán, Deák Ferenc, Jókai Mór vagy Blaha Lujza.      

A muravidéki magyar hetilap, a Népújság gondozásában összeállított tablókiállítás (kurátor Pisnjak Atilla, grafikai terv Meszelics László) egész évben megtekinthető lesz a Bánffy Központ udvarán. Ennek megnyitása, illetve az ezt kísérő újságmelléklet bemutatása után az Akusztikus Trió (Vadkerti Imre, Zsapka Attila és Sipos Dávid) lépett fel megzenésített versek, népdalok előadásával, s az Anima gyermekkórus fellépése is emelte az est fényét. A közönség megtekinthette a Zala műveiről készített kisfilmet is (Solarič David munkája).

 

 

 

Koszorúzás, díjkiosztás

 

A kétnapos emlékünnepség második napján a nagy lendvairól elnevezett Zala György téren, a kultúrotthon előtt megkoszorúzták a Király Ferenc hazai szobrászművész által készített Zala-mellszobrot. Koszorút helyeztek el a muravidéki magyarság és Arad város képviselői is.

A rendezvényen Vida Törnar Judit, a lendvai magyar önkormányzat és Horváth Ferenc, a muravidéki magyar önkormányzat elnöke Zala lendvai utóéletéről, a kultuszteremtés újabb állomásairól szólt. Vida Törnar kiemelte, hogy az elmúlt tíz évben Lendva sokat tett azért, hogy Zala Györgyről a szobrász szülővárosa is eszébe jusson mindenkinek a Kárpát-medencében. Horváth Ferenc pedig örömmel nyugtázta, hogy a folyó évet Zala György-emlékévvé nyilvánította az anyanemzet is, s ez nekünk is továbbépíthető jövőképet jelent.

Az Arad és Lendva közötti kapcsolatról Arad megye országgyűlési képviselője (RMDSZ), Faragó Péter szólt, amely a Szabadság-szobor felállításával lett igazán szoros; Zala egyik legszebb alkotásáról van szó, amely sokáig elzártan várt kiszabadítására. De végül is megtört a jég az első Orbán-kormány jó kultúr- és diplomáciapolitikája révén.

 

 

Az alkalmi kultúrműsorban az 1. Számú Lendvai Kétnyelvű Általános Iskola néptáncosai léptek fel.

Az emlékezés a Zala György-emléknapok kapcsán kiírt ifjúsági rajz-, fotó- és szoborpályázat győzteseinek a kihirdetésével és a művek kiállításával zárult a kultúrotthon előcsarnokában. A képzőművészeti alkotások kategóriájában Recek Lan, a Dobronaki KÁI 1. osztályos tanulója nyerte el a Zala György-díjat, míg a fotópályázat Zala György-díjasa Starič Aleksander, a Lendvai Kétnyelvű Középiskola diákja lett. Korcsoportonként a következő kis alkotók vehették az elismeréseket: Vida Aisha (1. osztály, 1. Sz. Lendvai KÁI), Varga David (1. osztály, Dobronaki KÁI) és Gerenčer Lea (3. osztály, 1. Sz. Lendvai KÁI) az első korcsportban, Halász Lucia (6. osztály, 1. Sz. Lendvai KÁI), Tátrai Kovács Kinga Ávila (4. osztály, 1. Sz. Lendvai KÁI) és Zver Filip (5. osztály, 1. Sz. Lendvai KÁI) a második korcsoportban, valamint Sep Feri (7. osztály, II. Sz. Lendvai KÁI), Jezernik Alina és Sobočan Larisa (mindketten 7. osztály, 1. Sz. Lendvai KÁI) a harmadik korcsoportban. A fotópályázat első három helyezettje: Horvat Teo, Starič Aleksander és Tkalec Maja, a Lendvai Kétnyelvű Középiskola diákjai.

tt/-ce/kmj

MCSi Design