kele
perec1
garas1
63. évfolyam
4. szám
Lendva 
2019. 01. 24.
kiscim0419
 

„Önálló életet élő kapcsolat a miénk” 

csemadok16181Április 12-én írták alá a lendvai MNMI és a Csemadok – Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség, valamint a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet évtizedekre visszanyúló, évenként meghosszabbított együttműködési megállapodását a Bánffy Központban Lendván.

csemadok16182Ez alkalomból Kepe Kocon Lili, az MNMI igazgatója szólt a jó kapcsolatok lényegéről, amikor nem kell szerződést aláírni ahhoz, hogy a két fél között működjön. Az évenkénti egy alkalommal történő szerződés-aláírás így leginkább a jövőtervezésről, az új tartalmakról szól. Huszár László, a lendvai intézet mintájára felépített felvidéki magyar művelődési intézet igazgatója szólt a tapasztalatokról, a cserekapcsolat hozadékairól. Huszár a változások tükrében a „víz szalad, a kő marad” paradigmával érvelve próbálta kifejezni, mi az, ami a változásokban is állandó jelleggel bír. Ilyenek például az évtizedek óta megszervezett táborok, melyek hozadéka újabban a fiatalok által pluszban megszervezett táborokban nyilvánul meg. A kapcsolatok év közben is működjenek – hangzott el –, ahogy az a testvértelepülések esetében is történik, így a felvidéki Pozsonyeperjes és Völgyifalu, vagy az őrségi, illetve a csallóközi Hodos között.  

Bárdos Gyula, a Csemadok területi választmányának elnöke pedig szintén kifejtette: az a jó kapcsolatok és együttműködési megállapodások titka, hogy egy idő után „önálló életet” kezdenek élni. Ha nem foganatosítják papíron, akkor is működik, s a muravidéki-csallóközi ilyen kapcsolat.

Az eseményt a Pünkösdi Rózsa citerazenekar fellépése színesítette.
MCSi Design