kele
perec1
garas1
63. évfolyam
4. szám
Lendva 
2019. 01. 24.
kiscim0419
 

25 éves a Magyar Est

magyarest1618– Minden napban van valami szép, lásd meg, és őrizd meg a szívedben! Emlékezzél, s mondd: ó, azok a régi szép idők! 25 éve annak, hogy Muraszombatban megtartottuk az első Magyar Estet. Már akkor úgy éreztük, hogy a szép magyar nótáktól, amik a bálban elhangzottak, erősebben megdobban a szívünk. 

Ezekkel a szavakkal köszöntötte a muraszombati Magyar Esten résztvevőket Sečko Zsuzsa, a Baráti Kör Művelődési Egyesület elnöke. Szombat este ugyanis Muraszombat központjában, a Zvezda szállóban ismét megrendezésre került a hagyományos rendezvény, a 82 bálozóval ezúttal is sikerült megtölteni a teljes termet. A magyaros ételek mellé a zenét idén is a Harangláb népzenei együttes zenészei szolgáltatták Schreiner Jenő vezetésével. Bemutatkozott a népdalkör, Naca és Mári, a két pletykás vénaszony is színre lépett, és magyar szavalat is elhangzott Danč Rozálijától. Sečko Zsuzsa a 25 éves Magyar Est kacsán így vallott lapunknak: – Rendkívül sokat jelent számomra maga az egyesület, és nagy megtiszteltetés, hogy az elnöke lehetek. Igyekszem jól végezni a dolgom. Nem egyszerű egy szlovén közösségben az anyanyelvet ápolni, fennmaradni egyesületként és 25 éven keresztül megőrizni egy ilyen rendezvényt, mint a Magyar Est. De látom, hogy évről évre mindenki alig várja az áprilist, a magyar bál idejét. Ezért folytatjuk és bízunk abban, hogy még sok ilyen bálban találkozhat, mulathat a muraszombati és a muravidéki magyarság – mondta.

A 25. bál azért is különleges volt, mert még bálkirálynőt is választottak. Kázár Katica fejére korona került, hiszen a 25 Magyar Estből 24-en részt vett, és ezzel a leghűségesebb bálozója a közösségnek. Miután választott magának partnert, táncával a bálkirálynő megnyitotta a bált.

 

 

A hosszúfalui származású Kázár Katica 1951-ben került Muraszombatba, amikor férjhez ment. 28 évig dolgozott a Zvezda szállóban. – Számomra nagyon sokat jelent a Baráti Kör, szeretem ezt a kedves társaságot, ezért is jövök el minden évben a Magyar Estre. Egyetlen évet hagytam csak ki, amikor a férjemet gyászoltam. Igazából itt mindig jó a hangulat, találkoznak a régi ismerősök, barátok, jókat beszélgetünk, énekelünk. Arra viszont nem számítottam, hogy még korona is kerül a fejemre – kacagja el magát –, ez igazán nagy meglepetés volt. Nagyon boldog vagyok. Én már nem vagyok fiatal, jövőre leszek 90 éves, de erre is büszke vagyok, és főleg arra, hogy ennyi idősen még táncolni is tudok – mondta el lapunknak vidáman. 

Szomi Helena Ilona, az énekkar vezetője minden nótát ismert és hangosan énekelt a zenekarral. Azt mondta, énekelni és táncolni is nagyon szeret, ezért nem is kérdés, hogy a magyar bálban mindig jól érzi magát. – Tizenhárom éve vagyok tagja a Baráti Körnek, 2005-ben csatlakoztam, amikor még Pivar Ella volt az elnök. Ő kért fel, hogy vezessem a népdalkört. Mindig is szerettem énekelni, tanítottam is éneket a göntérházi és a radamosi iskolán, így ezt is elvállaltam. Azóta is örülök, hogy tagja lettem a csoportnak. Bár kevesen vagyunk, de nagyon jó a társaság. Az utóbbi időben szép sikereket is elértünk. Továbbjutottunk a Vass Lajos népdalverseny középdöntőjébe, ami április 28-án lesz Sümegen. A Magyar Est pedig mindig egy különleges esemény számomra, amit ki nem hagynék.

A bál jó hangulatban telt, tánccal, vidámsággal. Jelen volt Földes Gyula lendvai főkonzul, Horváth Ferenc, a muravidéki magyar csúcsszervezet elnöke, valamint több nemzetiségi önkormányzat elnöke, illetve intézmények képviselői.

MCSi Design