kele
perec1
garas1
63. évfolyam
4. szám
Lendva 
2019. 01. 24.
kiscim0419
 

Rábavidéki gyerekek látogattak a Muravidékre

raba mura1618A muravidéki és a rábavidéki iskolák közös iskolanapot tartottak hétfőn, melynek programjai a muravidéki kétnyelvű általános iskolákban zajlottak. A vendégek vidékünk természeti és kulturális örökségéből kaphattak ízelítőt, valamint természetesen betekintést nyerhettek a kétnyelvű iskolák életébe.

Az unió Európai Szociális Alapja támogatásával és a szlovén Oktatási, Tudományos és Sportminisztérium közreműködésével már második éve zajlik „A nemzetiségi oktatás minőségének növelése a szlovéniai magyar nemzeti közösség és a magyarországi szlovén nemzeti közösség részére” című projekt. Ennek keretében az MMÖNK hétfőn megszervezte a muravidéki és a rábavidéki általános iskolák második közös iskolanapját. Tavaly Rábavidéken találkoztak.  

 

 

Hétfőn reggel összesen 48 tanuló érkezett a Rábavidékről – a felsőszölnöki Kossics József Kétnyelvű Általános Iskolából és az Apátistvánfalvai Kéttannyelvű Általános Iskolából – a Muravidékre. A két rábavidéki tanintézmény igazgatói szintén elkísérték a csoportot. A pártosfalvi iskolában, a program első helyszínén az iskola fűszer-, gyógynövény és zöldségeskertjét, illetve a méhest tekintették meg. Itt csatlakozott hozzájuk Kósa Ferenc történelemtanár, aki Goricskótól Lendváig elkísérte a csoportot, bemutatva a Muravidéket és a vidék természeti és kulturális örökségét. A dobronaki KÁI-ban Horváth Ferenc, az MMÖNK elnöke és egyben a projekt vezetője fogadta a csoportot, majd Gerencsér Silvija kézműves tartott mézeskalács-díszítő műhelymunkát a gyereknek. A Göntérházi KÁI-ban citerazenével és versekkel várták a vendégeket, majd az 1. Számú Lendvai KÁI-ban egy rövidfilmmel mutatkozott be az iskola, illetve Vajdič Rozálija tartott előadást a gyógynövényekről és a házilag készíthető krémekről. Az iskolákban egy-egy órát töltöttek el a rábavidéki gyerekek és kísérőik. A nap programjait ebéddel zárták.

Sabo Livia, a projekt koordinátora elmondta, hogy a mostani a 3. oktatási projekt a magyar–szlovén oktatás területén. Összköltsége 360 ezer euró. A 2016. június 1-től 2020. augusztus 31-ig futó projekt négy iskolaévből áll, a célja pedig az, hogy a tanári karok minőségi, szakmai és pedagógiai szempontból képzettebbé váljanak a kétnyelvű oktatásban. A négyéves ciklus programjaival és a tevékenységi körökkel színvonalasabb képzést kívánnak nyújtani szlovén és magyar nyelven a szlovén és a magyar nemzetiségű tanulók számára egyaránt. A projekt célja továbbá a rábavidéki és a muravidéki kétnyelvű oktatási intézmények pedagógusai és szakmunkatársai nyelvi és szakmai kompetenciáinak növelése, illetve a rábavidéki és a muravidéki kétnyelvű oktatási rendszer kiszélesítése.
MCSi Design