kele
perec1
garas1
63. évfolyam
4. szám
Lendva 
2019. 01. 24.
kiscim0419
 

A szlovéniai magyarság a lexikonokban

lexi17181„A szlovéniai magyarság a lexikonokban” címmel csütörtökön a lendvai könyvtár olvasótermében dr. Balázs Art Valéria szabadkai születésű lexikonszerkesztő és -író két évtizedes munkásságáról, a különböző lexikonkiadóknál és folyóiratoknál folytatott tevékenységéről számolt be.

A szakember, aki a rendszerváltások óta vállalt komolyabb szerepet a magyarság szellemi tevékenységének lexikonokban való felgyűjtésében, a lexikonkiadás nehézségeiről is szólt. A 17 kötetes Révai nagylexikon például elsőként bővült a határon túli magyar szerzőkkel, művészekkel és irodalommal is, olyanokkal, akik az első kiadásokban még nem is számítottak azoknak. Mint elhangzott, a lexikonok kiadására is vállalkozó kiadók nem szívesen fognak új kiadványok megjelentetésébe, hiszen mindegyik lexikon folyamatos bővítést igényelne, hogy naprakész adattal szolgáljon az olvasónak. Ezért már a megjelenés pillanatában elavult lesz.

Az 1980-as évek végén indított lexikonok (például Révai Új Lexikona, Kortárs Magyar Művészeti Lexikon stb.) a határon túli magyarok szempontjából azonban mégis fontos szereppel bírnak, hiszen a nagy tömböknek számító, a felvidéki, erdélyi, kárpátaljai és délvidéki magyarság szép számú címszóval szerepel bennük. Így a szlovéniai magyarok nem kevesebb, mint 160-nal. A szakember a megfelelő számú, arányaiban is figyelemre méltó hozzájárulást sok esetben a szerző-címszóíró agilitásának, a témában való jártasságának, tájékozódásának tulajdonítja. Balázs Art Valéria a délvidéki magyar képzőművészekről szóló lexikont egyedül szerkesztette, a kiadója pedig eredetileg az Újvidéki Fórum lett volna, de a vállalat az utolsó pillanatban lemondta, így helyette a budapesti Timp kiadó jelentette meg 2007-ben.   

A kilencvenes években kiadott lexikonokat – a fönt említett okok miatt – mára újra kellene szerkeszteni a kiadást felvállaló cég és a szerzőgárda felkutatásával, ami nem egyszerű feladat. Már az internetes lexikonok összehozása sem egyszerű, mert a nagyszámú szerző munkáját ki is kell fizetni.

MCSi Design