kele
perec1
garas1
63. évfolyam
4. szám
Lendva 
2019. 01. 24.
kiscim0419
 

Sal és Hodos jól járna az új tervezettel

salmonk1718Hétfőn este tartotta meg soros ülését a Šalovci Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség Tanácsa. A tájház további felújításáról és az nemzetiségi önkormányzatok országos támogatásának változásáról tárgyaltak.

Jakosa Emerik tanácselnök a tájházzal kapcsolatosan elmondta, hogy a melléképület, az egykori istálló felújítását tervezik a közeljövőben, ahol szálláslehetőséget kívánnak kialakítani az emeleten, illetve a földszinti részben helyet biztosítanának műhelymunkáknak és egyéb rendezvényeknek. A tájház főépületének berendezését is idén szeretnék megvalósítani. – Az építési engedély megvan, de még hiányoznak bizonyos dokumentációk, amelyeket az illetékes minisztérium felé biztosítanunk kell. Ezen kívül meg kell kötnünk a szerződést az MMÖNK-val. Mint ismeretes, a szlovén gazdaságfejlesztési támogatásból önkormányzatunk idén 120 ezer euróban, jövőre pedig újabb 40 ezer euróban részesül a tájházra – mondta el az elnök.

A továbbiakban tájékoztatta a tagokat, hogy a magyarországi Bethlen Gábor Alap pályázatán is sikeres volt az önkormányzat és 3.000 eurós támogatást nyertek a pajtaszínpad kialakítására.

Az ülésen a nemzetiségi költségvetés változásáról is szó esett. A Nemzetiségi Hivatal új tervezete szerint a jövőben a legkisebb községeknek emelkedhetne a költségvetésük. Ennek alapján a két legkisebb goricskói önkormányzat – Hodos és Sal – is a korábbi évekhez képest több anyagi forráshoz juthatna. Sal esetében ez mintegy 18 ezer euró évi többletbevételt jelentene. A tanács a tervezet kapcsán azonban nem foglalt állást és határozat sem született.

A továbbiakban a Muraszombati Területi és Tanulmányi Könyvtár kérvényét tárgyalták, melyben magyar nyelvű könyvekre – a helyi könyvtárba és a bibliobuszra – 240 eurós támogatást kért az intézmény. A tanács elfogadta a támogatás összegét. Végül pedig a májusfa felállítást egyeztették, ami április 30-án 19 órakor a szomszédos Kercaszomor szervezésében fog megvalósulni a közös államhatáron.

MCSi Design