kele
perec1
garas1
63. évfolyam
4. szám
Lendva 
2019. 01. 24.
kiscim0419
 

A tájházak napja Dobronakon

tajhaz1818Szent György-nap környékén a Magyarországi Tájházak Szövetsége nyílt napokat, bemutatókat szervez. A Dobronoki György-ház, mely idéntől tagja a szövetségnek, a hét végén először csatlakozott a programsorozathoz. Műhelymunkákat, a vendégek fogadására sütést-főzést és kulturális körítést is szerveztek.

– Az oszkói tájházi találkozó után a Tájházak Szövetségének meghívását szívesen fogadtuk, a hétvégi program is ennek következménye – mondta a rendezvény létrejöttéről Car Anna, a községi MÖNK elnöke.

A Tájházak Szövetségének által meghatározott „közösségépítő feladatokat” a Dobronoki-tájház közel két évtizede már megvalósítja, s a faluban egykor meglévő kézműves hagyomány feltérképezése után olyan, a tervezésben is részt vállaló hazai szakember-állományt sikerült kitermelni, akik a műhelymunkák lebonyolításában és a tudás továbbadásában is tevékenyen részt vesznek. A legnagyobb sikere a tojásfestésnek van, így az elmúlt időszakban a ljubljanai Balassi Intézetben is több alkalommal szerveztek bemutatót. 

 

Car Anna megtiszteltetésnek nevezte a szövetségbe való felvételt, terveik között egy muravidéki tájház- szövetség terve is szerepel, amely a kapornaki, a domonkosfai és az épülő völgyifalui tájházakat regionálisan is tömörítené.

Az épülő kézművesház átadása – melyben műhelyek, kiállítóhelyiségek lesznek és szálláslehetőséget is kialakítanak – a februári-márciusi időjárási viszonyok miatt csúszik, de a kivitelező szerint októberre elkészül a létesítmény. 

A műhelymunkákat, a sütést-főzést a helyi nyugdíjas egyesület segédletével rendezték meg, a délutáni műsort és a szórakozást a helyi népdalkör tagjai és a citerások színesítették. 
MCSi Design