kele
perec1
garas1
63. évfolyam
4. szám
Lendva 
2019. 01. 24.
kiscim0419
 

Mindhárom jelölt pozitív véleményt kapott

lkmnok1918A Lendva Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség (LKMNÖK) Tanácsa hétfői rendszeres ülésén a Lendvai Galéria-Múzeum, valamint az 1. Számú Lendvai KÁI igazgatói munkakörére pályázó jelöltek programbemutatóit hallgatta meg és véleményezte.

A tanács Vida Törnar Judit elnök igazolt hiányzása miatt Šooš Mihael alelnök vezetésével elsőként az előző ülések jegyzőkönyveit fogadta el, majd áttért az 1. Sz. Lendvai KÁI igazgatói munkakörére pályázó jelölt, Sabo Tatjana programbemutatójára. Ahogy az ülést levezető elnök megfogalmazta, a kiírt igazgatói pályázatra egy jelölt jelentkezett, aki teljes mértékben megfelel a kiírt pályázati követelményeknek. Sabo Tatjana programját az előző kettő igazgatói mandátumára alapozva röviden és velősen mutatta be, kitérve a nemzetiségi programra is. Horváth Ferenc MMÖNK-elnökként kifejtette, egyértelműen voltak pozitív lépések a magyarnyelvű oktatás irányában, a jelenlegi igazgató hozzáállása pozitív volt, és reméli, a választási időszak után a legnagyobb kétnyelvű oktatási intézmény vezetője továbbra is együttműködik a magyar oktatási érdekek megvalósításában. Ezt megerősítette a csúcsszervezet oktatási bizottságának elnöke, Varga István is, aki szintén a pozitív hozzáállást hangsúlyozta. A tanács végül pozitív véleményt fogalmazott meg a jelöltről.

A következő napirendi pont alatt a tanács a Lendvai Galéria-Múzeum igazgatói munkakörére pályázó jelöltek programbemutatóit hallgatta meg. Az alelnök a meghallgatást megelőzően tájékoztatta a tanácsot, hogy kettő, a pályázatnak teljes mértékben megfelelő jelölt, Baumgartner Dubravko és Lazar Evgen programját kell véleményezni. Elsőként Baumgartner mutatkozott be. Kifejtette, programja az intézetben eltöltött 14 éven alapul, gyakorlatias, mindenekelőtt reális alapokon fekszik. Kitérve a vár, illetve kihelyezett egységeinek tervezett programjaira, elsősorban az intézmény galériai részének tervezett bővítését, illetve összeillesztését emelte ki. Élő, működő összművészeti tevékenységet látna jónak, míg a muzeális tevékenységgel kapcsolatosan leginkább a megfelelő interaktív alapokra helyezett múzeumpedagógiai módszerek jelentőségét hangsúlyozta.

Lazar Evgen terveiben inkább a múzeumi tevékenységek élveznek előnyt, elsősorban a nagy történelmi múltú város és vidéke megfelelő bemutatásának kialakítását tartja fontosabbnak, a galéria jelenlegi munkáját ugyanis megfelelőnek, minőséginek tartja. Mindkettő jelölt természetesen jónak látná a vár épületének, környezetének teljes felújítását, valamint turizmusbaráttá tételét is. A tanács a feltett kérdések és rövid megbeszélés után mindkettő jelölt programját pozitívan véleményezte. A határozatban nem fejtették ki, de általános vélemény volt, hogy igazából az intézetnek mindkettő szakemberre szüksége lenne. Mindkettő jelölt esetében a pozitív véleményhez hozzáfűzték, jónak látták volna, ha a magyar nyelvű bemutatás mellett a programokat írásban is beadták volna magyarul.

A következőkben a tanács megerősítette az őszi helyhatósági választások választási bizottságának tagjait – az összetétel azonos maradt –, majd elfogadta a szolgálati mobiltelefonhasználati szabályzat módosításait.

tt

 

Lendvai Galéria-Múzeum Tanácsa: Két jó jelölt, egynek előny 

galeria1918A Lendvai Galéria-Múzeum Tanácsa is hétfői ülésén véleményezte az intézet igazgatói tisztségére pályázó

Baumgartner Dubravko és Lazar Evgen programfejlesztési terveit. Mindkét jelöltnek pozitív véleményt adtak azzal, hogy Baumgartner Dubravkót előnyben részesítették az intézet működésének ismerete miatt.

Mint Novak Peter tanácselnök a jelöltek bemutatkozása után összegezte, két jó jelöltről – akik programja és bemutatkozása valójában kiegészíti egymást, hiszen egyiknél a menedzseri, a másiknál a szakmai oldal a meggyőzőbb – kell véleményt hozniuk. A tanács többi jelenlévő tagja is hasonlóan vélekedett, valamennyien hangsúlyozva, hogy Baumgartner Dubravkót, a Galéria-Múzeum mostani kusztoszát részesíti előnyben, mivel ismeri a „ház” működését. 

Lazar Evgen és Baumgartner Dubravko is kiemelte programfejlesztési tervében a 2018–2022 közötti időszakra a múzeumi tevékenység erőteljesebb fejlesztését, a várudvar, illetve a környék rendezését, az épület fokozatos felújítását, az aktív promóciós tevékenységet és a szakmai kapcsolatok fontosságát.  

galeria19182

 

Kinevezés Lendva Község Tanácsán

Lendva Község Tanácsa lapzárta utáni rendkívüli ülésén, május 9-én döntött a Galéria-Múzeum igazgatójának kinevezéséről és véleményezte az 1. Számú Lendvai KÁI igazgatójának és a Lendvai Népi Egyetem igazgatójának kinevezését. Mindkét oktatási intézet vezetői munkakörére egy-egy pályázó, az eddigi igazgatónők, Sabo Tatjana, illetve Hojnik Kelenc Rahela jelentkeztek. Kinevezésükről az Oktatási Minisztérium hozza meg a végső döntést.

Friss hírünk:

https://nepujsag.net/10-nepujsag-online/4899-baumgartner-dubravko-a-gal%C3%A9riaigazgat%C3%B3.html

MCSi Design