kele
perec1
garas1
63. évfolyam
4. szám
Lendva 
2019. 01. 24.
kiscim0419
 

Választások 2018: két magyar nemzetiségi képviselőjelölt

valasztas1918A június 3-i előrehozott szlovéniai országgyűlési választásokon két jelölt indul a magyar nemzetiségi képviselői tisztségért a 2018–2022-es mandátumban.

Az Országos Választási Bizottsághoz a határidőig Horváth Ferenc és Sobočan Gabriela nyújtotta be jelölését.

Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsának elnöke és Lendva Község alpolgármestere, valamint a község tanácsának tagja már tavaly decemberben bejelentette, hogy indul a nemzetiségi parlamenti képviselői posztért. Döntését akkor hozta meg, amikor Göncz László jelenlegi nemzetiségi képviselő bejelentette, nem indul már a választásokon.

Sobočan Gabriela, a Hosszúfalui Helyi Közösség elnöke, a Lendva Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség Tanácsának és Lendva Község Tanácsának tagja, a Szlovén Országgyűlés lendvai nemzetiségi képviselő irodájának referense hosszabb ideig fontolgatta a döntést, majd benyújtotta jelölését.

Mindkét jelölt ismert név a muravidéki nemzetiségi politikában.

A 2014-es, szintén előrehozott parlamenti választásokon után, amikor egy jelölt indult a nemzetiségi képviselői tisztségért, ismét több jelöltje van a magyar közösségnek.

2011-ben (előrehozott választások, két nemzetiségi jelölt) a magyar nemzetiségi választópolgárok mintegy 54 százaléka, 2014-ben 38 százaléka adta le szavazatát.
MCSi Design