kele
perec1
garas1
63. évfolyam
4. szám
Lendva 
2019. 01. 24.
kiscim0419
 

Göncz a kormányfőhöz fordult, erre készülnek a nemzetiségi elnökök is

goncz finansz2018A múlt héten Göncz László nemzetiségi parlamenti képviselő a lemondásban lévő Miro Cerar kormányfőhöz, illetve Liljana Kozlovič kormányfőtitkárhoz írt levelet, amelyben kifejezi mély aggodalmát, mert a kormány még nem fogadta el a rendeletet a kétnyelvű községek és a községi magyar önkormányzatok finanszírozásáról. Hasonló lépésre készülnek a községi önkormányzatok elnökei is.   

Göncz László a levélben kifejti, a késés ellentétben áll a törvényi rendelkezésekkel és különösen nagy nehézségeket okoz a községi magyar önkormányzatok tevékenységeinek kivitelezésében. A képviselő figyelmezteti a kormányfőt, illetve a kormány főtitkárát, hogy a késéssel a kormány sérti a községek finanszírozásáról szóló törvény módosításának erre vonatkozó cikkelyét, hiszen nem hozta meg a törvény alatti rendelkezést a törvény által meghatározott időben. A képviselő az említettek, de elsősorban a községi magyar önkormányzatok nehézségei miatt levelében felhívja a kormányt, hogy a mulasztást orvosolja május végéig, és az említett törvénymódosítás 5. cikkelye alapján fogalmazza meg a rendelet minden érintett féllel egyeztetett szövegét. Göncz László a levélben egyben hangsúlyozza a törvénymódosítás alapüzenetét, amely teljesen egyenértékű helyzetbe hozza a községi magyar önkormányzatokat a községekkel, ami teljesen érthető megoldás, tekintettel arra a tényre, hogy az őshonos nemzeti közösségek megmaradására és fejlődésére szánt közeszközökről van szó. A képviselő a levél végén kifejti, elvárja, hogy az említett rendelet a Nemzetiségi Hivatal koordinációjában elkészüljön, így létrejön az alap az egyébként már hét hónappal ezelőtt biztosított költségvetési eszközök folyósításához.

Az említett rendelet késésével kapcsolatosan egyébként az MMÖNK Tanácsának hétfői ülése után egyeztettek a községi magyar önkormányzatok elnökei is. Információink szerint az említett vezetők, illetve a nevükben fellépő csúcsszervezeti elnök a rendelet megfelelő tartamú és mielőbbi elfogadását sürgetve levelet intéz a kormányfőhöz.
MCSi Design