kele
perec1
garas1
63. évfolyam
11. szám
Lendva 
2019. 03. 14.
kiscim1119
 

Útmutató a nemzetiségi képviselő választásához

borda2218A nemzetiségi országgyűlési képviselő választása Szlovéniában a viszonylag bonyolult, úgynevezett Borda választási rendszer alapján folyik. A rendszer lényege az, hogy a jelölteket a szavazólapon rangsorolni kell.

Az idei választásokon, amikor a magyar nemzeti közösség esetében például két jelölt indul, az előnyben részesített jelölt neve elé 1-est, a másik neve elé 2-est kell írni. Ebben az esetben a preferált jelöltnek 2, míg a másiknak 1 pontot adunk. A választási rendszer lényege a rangsorolás, de mi történik abban az esetben, ha a választópolgár csak az egyik képviselőjelölt neve mellé tesz számot, illetve jelet? 

Mivel az erre vonatkozó törvény nem határozza meg, pontosan mi történik, ha valaki csak az egyik jelöltet jelöli be, erről minden alkalommal az Állami Választási Bizottság (ÁVB) dönt. Elsősorban a legfontosabb: az ilyen szavazat is érvényes. Az ÁVB döntése szerint ha csak egy jelölt neve mellé teszünk jelzést, akkor ő 2 pontot kap, míg a másik jelölt nullát. Magyarán, ha csak az egyik jelöltet preferáljuk és az ő neve elé teszünk egy 1-est, míg a másik neve elé nem írunk sem számot, sem egyéb jelölést, a szavazatunk így is érvényes lesz.
MCSi Design