kele
perec1
garas1
64. évfolyam
8. szám
Megjelenés:
2020. 02. 27.
kiscim0820
 

Folytatják a domonkosfai tájház kialakítását

domonk23181Május 30-án tartották Domonkosfán a Sal községi magyar önkormányzat ülését, amelyen a 2018-as költségvetési tervezet első olvasatát tárgyalták, illetve folyó ügyekről, támogatásokról döntöttek.

Jakoša Emerik a tanács elnöke bemutatta a domonkosfai tájházhoz készült beruházási projektazonosító leírást (DIIP), melyet a szlovén gazdaságfejlesztési minisztériumhoz kell benyújtani. A dokumentációban szereplő teljes beruházást – 193.800 euró értékben – két fázisban valósítják meg. Az első ciklusban, amely az idei évre vonatkozik, 120 ezer euró támogatásra, a jövő évi munkálatokhoz pedig közel 74 ezer euró támogatásra számítanak. A dokumentációban szerepel a tájház melléképületeinek a felújítása, az összegyűjtött néprajzi tárgyakból készülő kiállítás felállítása, valamint egyéb feladatok – zsaluk, leírások, engedélyek, valamint a tájház népszerűsítése is. Az első ciklus munkálatait októberig kívánják befejezni.   

A folytatásban a tanácstagok átnézték, majd elfogadták a felügyelőbizottság által ellenőrzött tavalyi költségvetés zárszámadását. A 2017-es évben az önkormányzat mintegy 57 ezer euróból gazdálkodott, ebből 53 ezer euró szerepelt a kiadások oldalán. Majd áttértek a 2018-as költségvetés-tervezet első olvasatának megvitatására.

domonk23182A 2018-as pénzügyi gazdálkodás kapcsán a tanács elnöke elmondta, hogy a Nemzetiségi Hivatal megemelte a Sali községnek járó nemzetiségi támogatás összegét. Így a 2018-as évben a község és a nemzetiség közötti felosztás alapján – ami idén 70–30 százalékos arányban valósul meg a nemzetiség javára – a magyar önkormányzat bevétele 61.665 euró lesz. Ehhez még hozzájön a Bethlen Gábor Alap pályázatán nyert összeg a tájház felújítására, ami plusz 3.100 euró bevételt jelent.

A kiadási oldalon 64.500 eurót terveznek. Ebből 11.500 eurót szánnak az egyesületek és intézmények támogatására, 4.600 eurót a diákok ösztöndíj-kiegészítésére. A tájház folyó munkálataira pedig 17.000 eurót szánnak. A költségvetés első olvasatát a tanácstagok egyöntetűen elfogadták.

A továbbiakban az önkormányzat támogatásával megvalósuló legnagyobb domonkosfai rendezvény, a hagyományos aratás és cséplés idei lebonyolítását tárgyalták meg. A rendezvény a helyi kultúregylet főszervezésében valósul meg július 29-én. Idén is készülnek különlegességgel: míg tavaly a régi cséplőgépeket mutatták be, idén a lóval hajtott cséplést láthatják az érdeklődők.

Végül az önkormányzathoz beérkezett kérvényeket tárgyalták. Elsőként a Muravidéki Vágta megszervezéséhez szavaztak meg támogatást, 400 euró összegben, majd a Szlovén RTV Lendvai Műsorok stúdiójának 60. évfordulójára szervezett gálaműsor támogatásáról született megegyezés, szponzori összegként 400 eurót szavaztak meg.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben