kele
perec1
garas1
64. évfolyam
30. szám
Megjelenés:
2020. 07. 30.
kiscim3020
 

Anyaországi tanulmányi kiránduláson

oktatasi kirand2318Május 25-én és 26-án került sor a Magyarországi terepmunka című továbbképzés-sorozat kilencedik részére. A továbbképzés célja egy kiválasztott anyaországi régió irodalmi, történelmi nevezetességeinek, valamint földrajzi sajátosságainak a megismerése. A továbbképzést a Szlovén Köztársaság Oktatási Intézete szervezi meg kétévente a Muravidéki Pedagógusok Egyesülete segítségével – anyaországi támogatással.

Idén egy kissé távolabbi célt választottunk: az Északi-középhegységet, illetve annak néhány nevezetes pontját. Első állomásunk Hollókő volt, az UNESCO világörökségi listáján szereplő kis palóc település. A település lakóira a jellegzetes palóc nyelvjárás mellett a gazdagon díszített népi öltözet jellemző. Annak ellenére, hogy szemerkélt az eső, felkapaszkodtunk a körülbelül 400 méter magas sziklán lévő hollókői várba is, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a környékre.

Következő helyszínünk az egykori recski kényszermunkatábor helyén álló Recski Nemzeti Emlékpark volt. Az 1950 és 1953 között működő magyar Gulagban mintegy 1.500 fogvatartottat dolgoztattak minimális létfeltételek között. A tábort felszámolása után teljes egészében megsemmisítették. Az ott álló barakkot a túlélők elbeszélései és egykori fényképek alapján rendezték be.

Másnap Eger, a hangulatos barokk város nevezetességeivel ismerkedtünk, a várban felelevenítettük az 1552-es ostrom eseményeit. A Gárdonyi Géza Emlékházban pedig az Egri csillagok című regény különös sorsú és természetű szerzőjének az életébe kaptunk betekintést.

Egert elhagyva a gyógyfürdőjéről híres Egerszalókon álltunk meg. A település déli részén feltörő meleg vízű hőforrásnak a domboldalon lefolyó vize csodálatos természeti képződményt épített ki, amilyen csak a törökországi Pamukkaléban és a Yellowstone Nemzeti Parkban található. Egerszalókról a Gyógyvizek Völgyében – ahogy a Mátra és a Bükk között elterülő vidéket nevezik – folytattuk utunkat, ahol néhány kilométeren belül több modern gyógyfürdő is található. Utolsó állomásunk Magyarország legmagasabb csúcsa, az 1.014 méter magas Kékes volt, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a környező tájra.

Élményekkel és új ismeretekkel teli érkeztünk meg éjfélkor Lendvára. Amióta kinyílt a világ, és minden könnyen elérhető és hozzáférhető lett, éppen szűkebb és tágabb hazánkat ismerjük legkevésbé. Pedig itt is csodás helyek várják, hogy felfedezzük őket!

Pisnjak Mária, magyar nyelvi szaktanácsadó

MCSi Design