kele
perec1
garas1
64. évfolyam
30. szám
Megjelenés:
2020. 07. 30.
kiscim3020
 

A lendvai tanulók ismét a döntőbe kerültek

matyas23181A Karosi Turul Hagyományőrző Íjászegyesület a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatásával a Mátyás király-emlékév keretében Kárpát-medencei Corvin Mátyás tanulmányi és rajzversenyt hirdetett meg.

A verseny résztvevőinek Mátyás király életét és a róla szóló legendákat, a reneszánsz és a virágzó 15. századi magyar királyság történelmét kellett ismerniük. Hét helyszínen szervezték meg az elődöntőket: Nagyszelmencen, Bácsfeketehegyen, Munkácson, Székelyudvarhelyen, Szilágysomlyón, Dunaszerdahelyen és Eszéken.

A június 2-i eszéki elődöntőre az 1. Sz. Lendvai Kétnyelvű Általános Iskola idén két, a Dobronaki Kétnyelvű Általános Iskola pedig egy csapatot nevezett be. A dobronaki iskola csapatának felkészítő tanára Kósa Ferenc volt. A tanulók kimagasló eredményt értek el, a lendvai iskola csapatai dobogósok lettek. Bažika Filip Franc, Lebar Lara, Treiber Maja és Žižek Sabo Katja csapata 1. helyezést, Halász Lucia, Laj Hanna és Nagy Lizett Emma csapata pedig 3. helyezést ért el.

Az iskola alsó tagozatos tanulói Mátyás király kijelölt meséi alapján különböző jeleneteket rajzoltak. A legjobb rajzokat az értékelést követően a budapesti döntőn hirdetik ki. A döntő helyszínén kiállítást is rendeznek majd a rajzok javából.

matyas23182Az eszéki, egyben utolsó elődöntőnek a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ adott otthont, a szervező íjászegyesület pedig középkori hangulatot varázsolt oda reneszánsz zenével. A verseny hangulatához hozzásegítettek a teremben található faliképek, kiállítások, a kaloda, valamint a korhű öltözet is.

A verseny előtt minden csoport maximum három percben mutatta be települését és iskoláját, a hat csoport feladatainak megoldásait pedig háromtagú zsűri értékelte. A feladatok különböző típusúak voltak, például igaz-hamis állítások, anagramma, rövid válaszok, keresztrejtvény stb. A versenyre érkező csapatoknak a kezdetektől figyelniük kellett, ugyanis a vetélkedő végén egy külön kérdést kaptak: a verseny folyamán a tettei alapján fel kellett ismerniük, hogy a teremben ki az álruhás Mátyás király. A csoportok csak az eredményhirdetés végén tudták meg, mennyi pontot értek el. A dobogósok oklevelet és könyvjutalmat kaptak.

A két legtöbb pontot elért csapat továbbjutott a döntőbe, amelyet a budapesti várban szerveznek meg június 16-17-én. Köszönet az MMÖNK-nak az utazás biztosításáért.

Bohnec Magdalena történelemtanár és Balaskó Valika magyartanár, a lendvai csapatok felkészítői

MCSi Design