kele
perec1
garas1
64. évfolyam
27. szám
Megjelenés:
2020. 07. 09.
kiscim2720
 

A könyv a szülőföldön való maradásban is segítség

karavan24181Muraszombatban az elmúlt hét hétfőjén, Lendván pedig kedden találkozhattak a muravidéki irodalomkedvelők a vajdasági és a kárpátaljai irodalom képviselőivel az Irodalmi karaván elnevezésű rendezvénysorozat keretében. 

A népes karaván – a Bíró Tímea, Benedek Miklós, Kocsis Árpád, Patócs László és Virág Gábor vajdasági „ötösfogat” Dupka György kárpátaljai íróval-költővel-szerkesztővel kiegészülve – a két régió irodalmi életéről közölt friss információkat, bemutatva a Kárpát-medence e két régiójában zajló irodalmi-kulturális eseményeket, kiadványokat.

A vajdasági irodalomról Virág Gábor, az újvidéki Forum Könyvkiadó igazgató-főszerkesztője szólt, valamint a nagy múltú Forum kiadóház és nyomda jelenlegi helyzetét vázolta, melynek alapítója a Magyar Nemzeti Tanács, a finanszírozásban pedig a vajdasági tartományi szervek is aktívan részt vállalnak.

Bíró Tímea újságíró-költő és Benedek Miklós saját verseik felolvasásával járultak hozzá a bemutatkozáshoz, Kocsis Árpád prózaíró pedig a vajdasági magyar irodalom különböző nemzedékeinek a törekvéseit vázolta.

karavan24182Patócs László, a Híd irodalmi, művészeti és társadalomtudományi folyóirat szerkesztője pedig a terjesztéssel kapcsolatos újabb módszereket osztotta meg a közönséggel. Az internetes portálok-folyóiratok elszaporodásával (Z-etna) ugyanis ezek a kérdések is átértékelődtek.   

Dupka György, a kárpátaljai magyar irodalom doyenje rendkívül plasztikus képet festett a kárpátaljai közösség politikai mindennapjairól, a megélhetésért és megmaradásért folytatott küzdelmekről. Az anyaország támogatásával azonban sikerült kitaposni a könyvkiadás sehol sem könnyű ösvényeit. Például a határ megléte, a könyvbehozatal lehetetlensége olyan kényszermegoldásokra készteti az irodalmi élet és a kultúra embereit, amelyek által a könyvtárak közvetítésével – könyvesbolt nem lévén – legalább eljuthat az érdeklődőkhöz a könyv, általában ingyen. Dupka azonban mégsem érzi a helyzetet reménytelennek, hiszen évi hat alkalommal sikerül kiadniuk az ezredforduló után alapított, Együtt című folyóiratot, ahol a derékhad írói (Vári Fábián László, Dupka György,  Füzesi Zsuzsanna) mellett a fiatalabb generáció tagjai (Lengyel János, Tóth Dominika és mások) is folyamatos megjelenéshez jutnak.
MCSi Design