kele
perec1
garas1
64. évfolyam
13. szám
Megjelenés:
2020. 04. 02.
kiscim1320
 

Magyarországi pályázatok: ismét nagy volt az érdeklődés

bethlen2418A Bethlen Gábor Alap (BGA) 2018-as pályázatain ismét nagy volt az érdeklődés szerte a Kárpát-medencében. A térség nagyságához képest sokan pályáztak a Muravidékről is. A BGA által biztosított programok, keretösszegek mellett azonban az anyaországban egyéb pályázati lehetőségek is vannak. Ezekre is fel szeretnénk hívni olvasóink figyelmét.

Idén „A magyar kultúráért és oktatásért” című pályázati kiírásra több milliárd forintnyi igény jelent meg az alapkezelőnél, így az eddig megszokottakhoz hasonlóan a sikeres pályázók az igényelt összeg egy részét kapták meg, igencsak eltérően, 25–100 százalékos arányban.

A muravidéki, illetve szlovéniai pályázók zöme „A magyar közösség céljait szolgáló kulturális, oktatási és kutatási programok támogatása” pályázati tárgy alatt próbálkozott eszközökhöz jutni. A Dobronaki MÖNK a ljubljanai Néprajzi Múzeumban megszervezett hímestojás-kiállításra 2 millió forintot igényelt és 1,2 milliót kapott. A Völgyifalui Petőfi Sándor ME a hagyományos falunap megszervezésére 631 ezer forintra pályázott és 500 ezret kapott. A Csentei Szőlőtermelők Egyesülete a szőlészeti, borászati hagyományok megőrzésére kért 1 millió 70 ezer forintot és 500 ezret kapott.

bga keret2418Az LKMNÖK a hagyományos halászléfőző-versenyre 2 milliót igényelt és 1,2 milliót kapott. A 2. Számú Lendvai KÁI a sajátos nevelési igényű gyermekek hagyományőrzésére 2 millióra pályázott és 500 ezret nyert. A dobronaki Petőfi Sándor ME hagyományos viselet beszerzésére kért 2 milliót és 600 ezret kapott. Sikeres volt a felsőlakosi amatőr színjátszócsoport is, amely kulturális találkozó megszervezésére 500 ezret igényelt és az összeget teljes mértékben meg is kapta. A Pártosfalvi KÁI magyar nyelvű könyvek beszerzésére 1 millió forintot igényelt, 500 ezret kapott. Az 1. Számú Lendvai KÁI Mátyás király-programjára 1,4 millióra pályázott, 500 ezret kapott. A Lendvai Lóbarátok Egyesülete a Muravidéki Vágta megszervezésére 2 millióra pályázott és az összeget meg is kapta. Az MMÖNK a Zala György-emlékévre 2 milliót igényelt és 1,8 milliót kapott, míg a Hosszúfalui HK a spárganapra 2 milliót igényelt és 500 ezret kapott. A ljubljanai József Attila Kultúregyesület a programjaira és a vasárnapi magyar iskola költségeire 1,5 millióra pályázott és 1 milliót kapott. A Lendvai Galéria-Múzeum a vidék régészeti örökségét bemutató állandó kiállításra 2 milliót kért és 1 milliót kapott, míg a Lendvai Plébánia az oratórium megszervezésére 1,2 milliót igényelt és 500 ezret kapott. A Lavina Kultúrklub az „Aradi vár, aradi vár…” című programjára 2 milliós igényt nyújtott be és 500 ezret kapott. A Göntérházi KÁI a népi hagyományok megőrzésére 1 milliót igényelt és 500 ezret kapott, míg az MNMI a „Muravidéki kulturális végvár” programra 2 milliót igényelt és 1,8 milliót kapott. A Dobronaki Plébánia 680 ezret igényelt a nyári oratóriumra és 500 ezret kapott. A Csentei HK a rétesnapra 515 ezret igényelt és 500 ezret nyert, míg a Gyertyánosi HK a falunapra 1,8 milliót igényelt és 500 ezret kapott. A Muravidéki Magyar Ifjúsági Szervezet tevékenységeinek kifejlesztésére és kivitelezésére 2 milliót igényelt és 600 ezret kapott. A Muravidéki Pedagógusok Egyesülete a „Tudástér” előadássorozatra 1,2 milliót igényelt, az alap pedig 900 ezret ítélt oda, míg a radamosi Harangvirág ME a hagyományos gasztronómiai napra 565 ezret igényelt és 500 ezret kapott. A Csentei Petőfi Sándor ME a hetési hímzés megmentési programjára 513 ezret igényelt és 500 ezer forint folyósítására vár.

Akadt muravidéki pályázó a magyar közösség céljait szolgáló írott és elektronikus média, könyvkiadás támogatása pályázati tárgy alatt is. Az MNTI újságmellékletek kiadására 980 ezret igényelt és 600 ezret kapott. A Lendvai Galéria-Múzeum a Lyndvamusem: A Lendva-vidék szakrális öröksége című kiadványhoz 1,1 millióra pályázott és 500 ezret kapott. Az MMÖNK magyar népdalok és egyéb dalok gyűjteményének kiadásához 2 millióra pályázott és 1 milliót kapott.

A harmadik pályázati tárgy, vagyis az intézmények működése és a magyar közösség céljait szolgáló fejlesztések és ingatlan-beruházások támogatása alatt is voltak szlovéniai pályázók. Így a Lendvai Galéria-Múzeum múzeumpedagógiai eszközök beszerzésére 1,2 milliót igényelt és 500 ezret kapott, az MNTI a Népújság gépparkjának korszerűsítésére 2 millióra pályázott és 500 ezret kapott, míg az MNMI technikai fejlesztésre 905 ezerre pályázott és 500 ezret kapott. 

 

 

Egyéb pályázati lehetőségek

 
A BGA pályázatai mellett az anyaországban több egyéb fórumon is vannak pályázati lehetőségek, magánszemélyek, illetve jogi személyek, vagyis egyesületek, intézmények számára is. A magánszemélyeknek mindenképpen ajánlható az úgynevezett „Köldökzsinór program”, melynek keretében kétféle támogatást kaphatnak a külhoni magyarok is. Az egyik a 64 ezer 125 forintos egyszeri anyasági támogatás, a másik pedig a babakötvény, amelynek elindításához az állam 42 ezer 500 forintot biztosít, később pedig évenként kamattámogatást. Emellett léteznek egyéb családpolitikai célokat megvalósító pályázatok is. Az intézményeknek, egyesületeknek ajánlható a Csóri Sándor Alap (igaz, az idei pályázat már lejárt, de lesz jövőre is), amely a népi kultúra közösségteremtő műfajait támogatja, vagyis kifejezetten a falvainkban tevékenykedő művelődési egyesületeknek nyújt jó lehetőségeket. A Márton Áron Alap például pályázatokat kínál a fiatal kutatóknak, egyetemistáknak, míg a Nemzeti Kulturális Alap a kultúra szinte minden területére ír ki évente pályázatokat. Az említettek mellett számos egyéb, szűkebb területen is léteznek anyaországi pályázatok, amelyeket kár lenne kihagyni.
MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben