kele
perec1
garas1
64. évfolyam
13. szám
Megjelenés:
2020. 04. 02.
kiscim1320
 

Pulában a 100 évvel ezelőtti tragédiára emlékeztek

pula2418A Szent István csatahajó elsüllyedésének 100. évfordulójára emlékezett a hét végén a pulai magyar közösség, melynek apropójából az elhunyt magyar tengerészek tiszteletére emelt emlékműnél a helyi tengerésztemetőben koszorúzásra került sor.

Az emlékműsor szónoka, Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke kiemelte, hogy a rendezvény a helyi magyarok kezdeményezéséből jött létre. Az Országgyűlés 2016-ban június 10-ét a magyar hősi halott haditengerészek emléknapjává nevezte ki, és kötelezte a kormányt, hogy állítson emléktáblát a pulai temetőben. – Abban, hogy ez a tábla ma itt állhat a haditengerészeti temetőben, nagy szerepe volt a helyi magyar szervezetnek és a zágrábi magyar nagykövetségnek is – mondta. Emlékeztetett, hogy az emléktáblát tavaly Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes avatta fel. „Fontos, hogy ennyi év után emlékezzünk mindazokra, akiknek a sírjára már senki sem hoz virágot. Az itt élő magyarok és a városba látogató magyar turisták számára is emlékezési pont ez” – húzta alá.

A rendezvényen a muravidéki magyarságot az MNMI képviselte, a koszorúzási ünnepségen a Dobronaki Nótázók világháborús katonadalokat adtak elő. A műsor folytatásában, az emléknaphoz kapcsolódóan magyar tánc- és énekkarszemle is zajlott, ahol az együttes bordalokkal szórakoztatta a közönséget.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben