kele
perec1
garas1
63. évfolyam
7. szám
Lendva 
2019. 02. 14.
kiscim0719
 

Megalakult a Szlovén Országgyűlés

dzAz előrehozott országgyűlési választások eredményeként pénteken tartotta alakulóülését a Szlovén Országgyűlés. Az alakuló ülésen az újonnan megválasztott magyar nemzetiségi képviselő, Horvát Ferenc is felszólalt. Elsőként magyar, majd szlovén nyelven szólította meg képviselőtársait.

 

A Szlovén Országgyűlésbe az előrehozott parlamenti választások eredményének megfelelően 9 párt jutott be. A pártok a 90 fős parlamentben 88 helyen osztozkodnak, míg két hely biztosított az őshonos olasz és magyar kisebbségeknek. A választások relatív győztese, a Janez Janša által vezetett SDS 25 mandátummal rendelkezik, az eredmények szerint második Marjan Šarec listája 13, míg a Dejan Židan vezette SD 10 mandátumot birtokol. Az eddigi kormányfő, Miro Cerar pártja, az SMC szintén 10 mandátummal rendelkezik, majd 9 hellyel következik a Luka Mesec által vezetett Levica, a Matej Tonin által vezetett NSi 7 mandátummal, a volt kormányfő,  Alenka Bratušek pártja és az eddigi külügyminiszter, Karel Erjavec  által vezetett Desus 5-5 mandátummal követi, valamint a Zmago Jelinčič  vezette Szlovén Nemzeti Párt a 4 mandátumával.  Az említett pártok az országgyűlés új összehívásában pártfrakciókat is alapítottak, ahogy önálló frakciónak számít a nemzetiségi frakció is, amelyet olasz részről Felice Žiža, míg magyar részről Horváth Ferenc alkot.

Az országgyűlés pénteki alakulóülésén megválasztotta új – ideiglenes - elnökét is: erőteljes, 80 szavazattal Matej Tonin lett a Szlovén Országgyűlés elnöke. Az ideiglenes elnök megkapta a két nemzetiségi képviselő támogatását is.

Horváth Ferenc az alakuló ülésen magyar nyelven köszöntötte a képviselőtársait, majd bemutató felszólalásában hangsúlyozta, Szlovénia büszke lehet a példásan megalkotott kisebbségi jogrendszerére, amely azonban a gyakorlatban több ponton sántít, éppen ezért összekötő láncszemként ennek áthidalásán szeretne dolgozni. Emellett hangsúlyozta, hogy feladatának tartja Muravidék érdekeinek képviseletét, ahogy a szlovén és a magyar nemzet, a szlovéniai magyar és a magyarországi szlovén kisebbségek közötti jó viszony további mélyítését is. Mind Horváth Ferenc, mind Felice Žiža olasz nemzetiségi képviselő kifejtették, nem szeretnének az ún. „mérleg nyelve” lenni, minden párttal jó viszonyra és együttműködésre törekednek.

MCSi Design