kele
perec1
garas1
63. évfolyam
12. szám
Lendva 
2019. 03. 21.
kiscim1219
 

Emlékév Lendván is

kiallitas8A Magyarság Háza, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség, valamint a Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ szervezésében a lendvai színház előcsarnokában kedden megnyitották Merényi Zoltán és Somodi András: Mátyás király – mecénás és katona címet viselő kiállítását.

 

A Mátyás király Emlékév keretében megrendezésre kerülő kiállítás ünnepélyes megnyitóján Horváth Ferenc, az MMÖNK elnöke üdvözölte a vendégeket. Elmondta, hogy Mátyás király a történetírás szerint két alkalommal járt Lendván, most képletesen harmadik alkalommal van jelen. Hangsúlyozta, az igazságos királyt tisztelik a környező népek, így a szlovének is, ami egy újabb lehetőséget jelenthet a muravidéki magyarság, illetve az egyetemes magyarság és a szlovén nemzet kapcsolatépítése szempontjából. Kifejtette, éppen ezért tervbe is vették, hogy a lendvai vár épületén a király látogatására emlékezve emléktáblát állítanak, és kapcsolatot vettek fel a Mátyás király legendáját éltető karintiai egyesülettel is.

 

 

Horváth Ferenc után Csibi Krisztina, a Mátyás király Emlékévet lebonyolító Magyarság Háza igazgatója, illetve Buzás Gergely, a Mátyás Király Múzeum igazgatója is üdvözölték az egybegyűlteket, illetve méltatták a nem adatok halmazából álló, hanem az igazságos király életútjának legfontosabb pillanatait felvonultató kiállítást. A tárlatot Potápi Árpád János, Magyarország Kormányának nemzetpolitikáért felelős államtitkára nyitotta meg, beszédében pedig a közép-európai összefogás egyik első előfutárjaként nevezte Mátyás királyt. A megnyitó rendezvényt a Híres Pannónia Régizenei Együttes reneszánszkori dallamai tarkították.

A kiállítás július 20-ig tekinthető meg, ahogy ezt a megnyitón felszólalók is hangsúlyozták. A szünidő ellenére remélhetőleg minél több gyermek is meglátogatja a tárlatot. 

MCSi Design