kele
perec1
garas1
63. évfolyam
12. szám
Lendva 
2019. 03. 21.
kiscim1219
 

Egy választókörzet a nemzetiségi választásokra

dobron onkormanyzat 2A Dobronak Községi Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsának múlt csütörtöki ülésén a jövő évre vonatkozó finanszírozást tárgyalták meg. Az őszi helyhatósági választásokra pedig egy választókörzet kijelölése mellett döntöttek Dobronak községben.

Miután a tanács Koren Stefán tanácstag napirend-bővítési javaslatát elvetette, a folytatásban hosszas vitát váltott ki a Nemzetiségi Hivatal felhívása a jövő évi finanszírozásról. Ennek kapcsán Car Anna elnök tájékoztatta a tanácsot, hogy az együttes elnöki gyűlésen megállapodtak a 2019-es kültségvetés közvetett támogatásáról. Egyrészt azért, mert a választási év folyik, és amennyiben az idei évhez hasonlóan a szerződést a hivatallal még májusban sem  írják alá, a közvetlen finanszírozásnál a községek nem kötelesek biztosítani az önkormányzatoknak a tizenkettedeket. Ebben az esetben jövőre az önkormányzat működése és a programok megvalósítása veszélybe kerülhet. A vitában többek közt Kovács Attila megjegyezte, hogy már néhány évvel ezelőtt javasolta a közvetett finanszírozás jogi felülbírálását, ezért Szolarics Nađ Klára taggal együtt ennél a napirendi pontnál nem szavaztak. Így két tartózkodással és egy ellenszavazattal döntöttek     a 2019-es évi közvetett finanszírozás mellett.

 

 

Napirenden szerepelt az őszi helyhatósági választásokra a nemzeti önkormányzat választókörzetének kijelölése is. A tanács több lehetőséget tárgyalt, majd egy ellen és egy tartózkodó szavazattal az egy választókörzet felállítása mellett döntött. Ez azt jelenti, hogy az egész község egy körzetet alkot, és Dobronakon, valamint Zsikócban a választópolgárok egy listáról választanak hét tagot a tanácsba. Bacsi Ladislav tag e rendszer iránti fenntartását fejezte ki, hiszen fennáll annak a veszélye, hogy Zsikócról egy tag sem kerül be a nemzetiségi önkormányzat tanácsába.

A folytatásban az elnöki beszámolóban egyebek mellett elhangzott, hogy július 1-től december 31-ig az önkormányzat Sekereš Ervint alkalmazta hivatalnoki munkakörbe. A Kézművességek Háza befejezése a tervek szerint halad, megnyitását október 11-re tűzték ki. A különfélék alatt pedig a tanács a Szlovén RTV Lendvai Magyar Műsorok Stúdió kérelmét a hatvanéves jubileum megünneplésének támogatására hiányosnak ítélte, ezért ez ügyben nem hozott döntést.

MCSi Design