kele
perec1
garas1
63. évfolyam
12. szám
Lendva 
2019. 03. 21.
kiscim1219
 

Pozitív vélemény mindkét pályázónak

mnmi6A Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet(MNMI)Tanácsa június 28-i ülésén pozitívan értékelte az intézet igazgatói tisztségét megpályázó mindkét jelölt -  Balaskó Enikő és Soós Mihály – programját. A kinevezésről az intézet alapítója, az MMÖNK Tanácsa dönt július 13-i ülésén.

Az igazgatói posztra (a 2018-2023 közötti időszakra) meghirdetett pályázat feltételeinek mindkét jelölt eleget tesz, programjukat még az intézet tanácsa előtt pozitívan véleményezte az MNMI kollektívája is.  A tanácstagoknak elsőként Balaskó Enikő - gyógyszerész, a Budapesti Táncművészeti Egyetemen szerzett tanári szakos diplomájával néptánc-oktató – mutatta be programját. Szerinte folytatni, fejleszteni kell az intézet eddigi programjait, vannak területek viszont, ahol racionalizálás, átcsoportosítás szükséges. A konkrét tervek közt egy népzenei együttes létrehozását, a népdaléneklés korai oktatását, az archívumi tevékenység (népzene) indítását, a szerződéses munkák számának csökkentését, a könyvesbolt kínálatának bővítését az iskolák könyvigényeinek figyelembe vételével, valamint a kávézó nyitvatartási idejének, kínálatának (pl. csoportok fogadása) bővítését emelte ki.

 

 

Soós Mihály(osztálytanár, több műkedvelő egyesület tagja, a Lendva Község MNOK alelnöke, az MNNI Tanácsának tagja) program-bemutatójában a műkedvelő tevékenységet, a fiatalok bevonását és minden pályázati lehetőség kiaknázását emelte ki prioritásként. Tanácstagként nagyobb rálátással bírt az intézet működésébe az utóbbi néhány évben, tételszerűn mutatta be a tevékenységeket és hozzájuk kapcsolódó terveit, mint például a kézművesek bekapcsolása az intézet projektjeibe, a Versmondó Stúdió újraindítása állandó jelleggel, a történelmi vetélkedő országosra minősítése, a színházi bérlet keretében 1-2 presztízs-előadás megszervezése, a könyvkiadási kuratórium újbóli felállítása. A Bánffy Kávézóban és Könyvesboltban nagyobb átszervezést lát célszerűnek, a két tevékenységet egybevonva könyvesboltos-kávézó mintájára, gyerekrészleg kialakításával. Nagy mulasztásnak tartja, hogy az intézetnek nem működik a honlapja, amit rövid időn belül aktiválni szükséges.

A tanács véleménye szerint mindkét jelölt érintette a legfontosabb dolgokat, és szinte azonos súrlódási pontokat emelt ki. Ennek tükrében egyhangúan pozitív elbírálásban részesítették mindkettőjük programját.

A tanács a továbbiakban döntött arról, hogy az intézet szakszolgálata augusztus 15-ig készítse el azon magyar kulturális programok jegyzékét, melyek bekerülhetnek egy olyan programkatalógusba, mint a Nyáron Lendvára című fesztiválfüzet. A határozatot a lendvai nyári fesztiválból kimaradó magyar jellegű programok hiánya váltotta ki.                

Majd döntöttek arról, hogy kiadásra javasolják és a könyvkiadási keretből ezer euróval támogatják Vida Dorián Legendák karcolata című novelláskötetének kiadását.

MCSi Design