kele
perec1
garas1
63. évfolyam
12. szám
Lendva 
2019. 03. 21.
kiscim1219
 

Felfoghatatlan, ami történt

hrastovec2918Az 1945. július 9-éről 10-ére virradó éjszaka, 73 évvel ezelőtt történt meg a muravidéki magyarság internálása Hrastovecre, illetve Šterntalba. Az 558 internáltra – zömében idős ember, nő, illetve gyermek – már néhány éve méltóságteljesen, nem utolsó sorban a szlovén politikum kimondott bocsánatkérése mellett tudunk emlékezni. A muravidéki magyarság lerótta kegyeletét idén is a voličinai temetőben és a hrastoveci emlékműnél. „Embereket hurcoltak meg, sokan meg is haltak felfoghatatlan politikai döntések miatt” – hangsúlyozta az idei megemlékezésen Kramberger Janez, Lenart Község polgármestere.

 

 

„Mert magyar voltál…”

 

A muravidéki magyarság idén is méltóságteljesen emlékezett a 73 évvel ezelőtti eseményekre, amikor 558 magyar embert internált az akkori szlovén hatalom Hrastovecre, illetve Šterntalba. Az évtizedekig elhallgatott borzalmakra néhány éve már méltósággal emlékezhetünk.

Az idei emlékezés is a Spodnja Voličina-i temetőben, a Hrastovec környékén raboskodó és elhunyt magyarok emlékére még 2014 során állított kopjafánál vette kezdetét. Az egybegyűlt emlékezőket Horváth Ferenc, az MMÖNK elnöke, nemzetiségi parlamenti képviselő, valamint Lenart Község polgármestere, Kramberger Janez szólította meg. Horváth Ferenc kifejtette, nagyon fontos, hogy minden évben emlékezünk az újkori muravidéki magyar történelem egyik legtragikusabb eseményére, ahogy az is, hogy a megemlékezésen rendszeresen részt vesz Lenart Község polgármestere is. Hangsúlyozta, talán tervbe kellene venni, hogy a megemlékezés jelenlegi júliusi időpontját megváltoztassák, mivel a magyar közösség nem burkolt szándéka, hogy a történelem e tragikus eseményeit, ahogy a szlovének sárvári internálását is megismerteti a fiatalokkal. Erről Lenart és Lendva, valamint Sárvár önkormányzata már megállapodással is rendelkezik, de sajnos a szünidő alatt szinte lehetetlen ezt megvalósítani, pedig a történelmi tényeket mindenképpen tovább kell adnunk az utódainknak. Horváth Ferenc hozzátette, annak ellenére, hogy a helyszínen néhány évvel ezelőtt a két ország házelnöke is jelen volt, valamint Milan Brglez házelnök a szlovén állam nevében bocsánatot is kért az itt történtekért, a szlovén közvélemény és a politikum is csak nehezen veszi tudomásul ezeket a szörnyű történéseket, így még inkább kötelességünk emlékezni, hogy nemzeti, vallási vagy egyéb hovatartozás miatt ilyen sohase történhessen meg újra.

Hasonlóképp szólt Lenart Község polgármestere, Kramberger Janez is, aki hangsúlyozta, embereket hurcoltak meg, sokan meg is haltak felfoghatatlan politikai döntések miatt; az ilyen és hasonló megemlékezések azonban zálogai lehetnek annak, hogy ilyesmi ne történhessen meg újra. A megemlékező beszédek után Horváth Ferenc, Kramberger Janez, valamint Földes Gyula, Magyarország lendvai főkonzulja koszorút helyezett a kopjafa elé, majd a jelenlévő emlékezők is lerótták tiszteletüket.      Az emlékező muravidéki csapat ezután a hrastoveci várnál még 2013-ban felállított emlékmű előtt is lerótta tiszteletét. Mindkét helyszínen énekekkel is emlékeztek az egybegyűltek, felhangzott a magyar himnusz is.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben