kele
perec1
garas1
63. évfolyam
12. szám
Lendva 
2019. 03. 21.
kiscim1219
 

Döntöttek a civilszervezetek támogatásairól

lkmnok2918A Lendva Községi Magyar Nemzetiségi Önkormányzati Közösség (LKMNÖK) hétfői rendkívüli ülésén döntött a civilszervezetek 2018-as támogatásairól. A 11 ezer eurós keretösszegre 27 civilszervezet pályázott.

A határozatképesség és a napirend megállapítása után Vida Törnar Judit elnök át is adta a szót az önkormányzat pályázati bizottsága elnökének, Soós Mihálynak, aki röviden bemutatta a pályázat lefolyását. Kifejtette, az önkormányzat területéről 27 civilszervezet adta be pályázatát, köztük voltak olyanok is, amelyek több programmal pályáztak. Az említett szervezetek, egyesületek összesen 30.205 euró igénylést jelentettek be, az illetékes bizottság a korábbi ismérvek alapján készítette el javaslatát a keretösszeg szétosztásáról. A tanács rövid vitában némileg módosította a szétosztást, így a következő támogatási összegekről döntött: a Radamosi TME három programmal jelentkezett, mindegyikre 200 eurót kapott. A kapcai József Attila ME a ’48-as műsor szervezésére szintén 200 eurót kapott. A petesházi Turisztikai és Környezetvédelmi Egyesület három projektet adott be, ezek között a testvértelepülési kapcsolatok tartására 100, míg a magyaros disznóvágásra 150 eurót kaptak. A göntérházi Hetés KE 300 eurót kapott a falunap, míg a Völgyifalui ME 350 eurót az adventi rendezvénysorozat megszervezésére. A Hármasmalmi KE a falunapra szintén 300 eurót, míg az „Élő örökségünk” projektre 200 eurót szerzett. A hosszúfalui Fehér Jani MTE a névadója tiszteletére szervezett emlék- és falunapra 300, a spárganapra 450, míg a télapóvárásra és bábelőadásra 200 eurót nyert. A gyertyánosi Hajnal ME a hímzőkiállításra és a málénapra 200–200 eurót kapott. A felsőlakosi Arany János ME népviseleti és divatbemutató projektjére 500 eurót szánt a tanács, míg a Gyertyánosi Turisztikai Egyesület a falunapra 300, a generációk találkozójára pedig 200 eurót kapott. A legnagyobb, 1.200 eurós támogatást a Muravidéki Magyar Ifjúsági Szervezet kapta a LeSzSz társulat következő előadására. A Lendvai Íjászklub a sportágat népszerűsítő két programjára összesen szintén 1.200 eurót kapott, míg a Lavina Kultúrklub filmforgatási programjára 300, táncos programjára 650 eurót kapott. A Lendvai Fotó-Videó Klub 500 euróval lett gazdagabb a pályázaton, míg a petesházi, a csentei, a hosszúfalui, a völgyifalui és a radamosi ÖTE 100–100 eurót kapott a programjaira. A csentei, a hosszúfalui, a völgyifalui és a gyertyánosi focicsapatok 200 eurót kaptak, és végül a Petroleum Beat Alkotó Egyesület és a petesházi vadászok 300 eurót kaptak.

A tanács a különfélék között úgy döntött, hogy 750 eurós összegben, ezzel a védnöki címet is megszerezve támogatja az RTV magyar stúdiójának jubileumi rendezvényét. A tanács egyhangúlag hozta meg a döntést, Horváth Ferenc tanácstag azonban megjegyezte, szomorú, hogy az RTV nem talál elegendő keretet a nemzetiségi stúdió jubileumának megünneplésére.

Az ülésre, ahogy ezt az előző ülésen a gyertyánosi tagiskola és óvoda ügyében kialakult vitában eldöntötték, hivatalosan is meghívót kapott Hozjan Tina, a Lendvai Óvoda igazgatója, aki azonban éves szabadsága miatt nem tudott jelen lenni. Az igazgatónő azonban előzetesen tárgyalt az önkormányzat elnökével, aki a tanácsot tájékoztatta a megbeszélésen elhangzottakról. Röviden: a kapcai, a gyertyánosi, a kóti és a lakosi gyermekek óvodai, majd iskolai beiratkozásáról a gyertányosi intézményekbe szeptembertől a következő iskolai évre vonatkozóan akcióterv készül, vagyis az önkormányzat figyel a kialakult problémára, az adott jogi kereteken belül megoldást próbál keresni a kihelyezett oktatási-nevelési intézmények gondjaira.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben