kele
perec1
garas1
63. évfolyam
12. szám
Lendva 
2019. 03. 21.
kiscim1219
 

Tusványos üzenete

tusvany3118A múlt héten zajlott a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor az erdélyi Tusnádfürdőn. Harminc programhelyszínen mintegy 300 politikai, közéleti, kulturális és hitéleti előadással, több neves előadó koncertjével és egyéb érdekességekkel várták az érdeklődőket vasárnapig. A rendezvényen fontos szerepe volt idén is a nemzetpolitikának, az Európa jövőjét érintő kérdéseknek.

A Kárpát-medence újjáépítését nevezte Magyarország egyik legfontosabb tervének Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Tusnádfürdőn. A miniszterelnök a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen úgy fogalmazott, „véget ért a száz év magyar magány korszaka”. „Újra erősek vagyunk, elszántak vagyunk, bátrak vagyunk, van erőnk, van pénzünk, vannak erőforrásaink” – jelentette ki a kormányfő. Hozzátette: az elmúlt években Magyarország bebizonyította szomszédjainak, hogy „aki a magyarokkal együttműködik, az jól jár”. Orbán Viktor elmondta, Magyarország azt ajánlja a szomszédjainak, hogy gyorsvasúttal, autópályákkal kössék össze országaikat, ahogy az energiahálózatokat is, valamint hangolják össze védelmi politikájukat és a haderőfejlesztéseket. „Fektessünk be egymás térségeibe” – javasolta a kormányfő. A miniszterelnök beszélt arról is, hogy a magyar kormány nyolc év folyamatos kormányzás után áprilisban négy év újabb munkára kapott esélyt, és ezzel felhatalmazást arra is, hogy kiépítsen egy új korszakot. Orbán Viktor elmondta: a magyar nemzetegyesítés folyamata átváltozott nemzetépítéssé, amelynek áprilisban tartották a főpróbáját. Szerinte az eredmények azt igazolják, hogy a magyar nemzetépítés sikeres. „Bebizonyítottuk, hogy mi magyarok képesek vagyunk megérteni bonyolult és összetett helyzetünket, és ha kell, egy akarattal képesek vagyunk dönteni sorsukról, egy nemzetként mozdulni” – idézte a kormányfőt az MTI. Közölte, a külhoni magyarok kiálltak az anyaországi magyarok mellett, minden egyes szavazatuk felelősségvállalás volt Magyarország mellett. Orbán Viktor jelentős eredménynek nevezte, hogy köszönthették az egymilliomodik új magyar állampolgárt.

Az identitás-megőrzés és a szülőföldön való boldogulás fontos támaszának minősítették a 2010-ben kezdődött nemzetpolitikát a határon túli magyar pártok vezetői, és ennek folytatását kérték a kormánytól „A nemzeti összetartozás ereje” című kerekasztal-beszélgetésén. A tanácskozáson a különböző régiók képviselői is megszólaltak, köztük Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnöke az anyaország támogatásával indult gazdaság-, illetve óvodafejlesztési program közösségerősítő szerepét emelte ki: szerinte a muravidéki magyarok száz év után először érezhették azt, hogy a magyarságukból nemcsak hátrány származik, hanem „magyarnak lenni jó”.
MCSi Design