kele
perec1
garas1
63. évfolyam
12. szám
Lendva 
2019. 03. 21.
kiscim1219
 

Öten pályáztak sikeresen gazdaságfejlesztésre

gazdtam3218A Martmetal Kft., a Purlen Kft., a Legartis Kft., Žoldoš Árpád magánvállalkozó Arma cége és Kramar Vinko magánvállalkozása nyert vissza nem térítendő támogatást a májusban közzétett pályázaton a gazdasági beruházások serkentésére az őshonos magyar nemzeti közösség által lakott területen. A keret 260 ezer euró volt, míg a 17 pályázó igénye 662.859,95 eurót tett ki.

A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) májusban megjelentetett pályázata alapján 260 ezer eurót tudott kiosztani a nemzetiségileg vegyesen lakott területen tevékenykedő vállalkozók számára. A magyar nemzeti közösség gazdasági alapjának serkentését szolgáló kiírás sikeres pályázóival hétfőn délelőtt írta alá a szerződéseket Horváth Ferenc, az MMÖNK elnöke. A támogatás kiírása a Szlovén Gazdaságfejlesztési és Technológiai Minisztériummal kötött megegyezés alapján történt, melynek alapján a 2017–2020-as időszakban a nemzetiségi gazdaságfejlesztésre négy intézkedésen keresztül 2,1 millió eurót hagytak jóvá.

 Szabó Lívia, az MMÖNK szakmunkatársa elmondta, a határidőig 17 beadvány érkezett a pályázatra, kettő érvénytelen volt, hetet pedig elutasítottak.

– Így nyolc pályázat jutott az értékelési folyamatba. A szakmai bizottság listát készített, a pályázatokat az elért pontok alapján szerint sorolták be. A támogatás elosztására a beadványok sorrendje szerint került sor, a legtöbb elért pontszámtól a legkevesebbig a keret felhasználásáig. Az összes pályázat igénye 662.859,95 euró volt. Négy pályázat teljes támogatást nyert, az igényelt összeg tehát megegyezik az odaítélttel, egy pályázó pedig a fennmaradt összeggel összhangban módosította a pályázat pénzügyi keretét – mondta Szabó Lívia.

A nyertes pályázók a vissza nem térítendő támogatást a gyártási folyamatok modernizálására és bővítésére, valamint új termékek előállítására használják fel. A beruházások során négy új munkahely létesül, mind a Martmetal Kft.-ben. A projektek befejezésének határideje szeptember 30.

A pályázatnyertes Legartis cég képviseletében Hozjan Matjaž igazgató írta alá a mintegy 80 ezer eurós vissza nem térítendő támogatásról szóló szerződést Horváth Ferenccel, az MMÖNK elnökével. A Legartis az elnyert összeget egy 40 méter magas emelődaru beszerzésére fordítja, s így új szolgáltatással bővül a palettájuk, magas épületek építését is vállalhatják.

Marton Miki, a Martmetal Kft. igazgatója elmondta, a termelés bővítésére és korszerűsítésére, modern műszaki felszerelés beszerzésére irányuló 125 ezer eurós projektjével pályázott a cég a nemzetiségi gazdaságfejlesztési kiíráson, s 80 ezer támogatást kapott. A tervek megvalósítása során négy új munkahely is létrejön.

Žoldoš Árpád magánvállalkozó Arma nevű cége az UV-nyomtatáshoz szükséges gépi feleszerelés beszerzéséhez nyert vissza nem térítendő támogatást mintegy 21 ezer euró értékben. A korszerű gép gyártásbővítést jelent.

A Purlen Kft. igazgatója, Vida Marič Jutka elmondta, az elnyert mintegy 26.300 eurós támogatásból a polipropilén és polietilén előszigetelt idomok készítéséhez vásárolnak gépet.

A négy lendvai cég mellett sikeres volt Kramar Vinko kapcai magánvállalkozása is, amely síremlékkészítéshez és betonelemek gyártásához a mintegy 52.600 euró vissza nem térítendő nemzetiségi gazdasági támogatásból új alapeszközöket szerez be a munkafolyamat korszerűsítésére, az új termékek gyártására.

MCSi Design