kele
perec1
garas1
63. évfolyam
29. szám
Megjelenés:
2019. 07. 18.
2919
 

A magyar kultúra szeretete éltet

somiilona3318Szomi Ilona, a radamosi Harangvirág Művelődési és Turisztikai Egyesület és a muraszombati Baráti Kör népdalköreinek szakmai vezetője, a magyar kultúra ápolója és szervezője veszi át idén a Muravidékről a Külhoni Magyarságért Díjat. Az ünnepélyes átadás augusztus 20-án lesz az Országházban Budapesten.

– Kellemes meglepetésként ért a jelölés a díjra a muravidéki magyar nemzeti közösség részéről, majd az értesítés magáról a kitüntetésről. Azt sem tudtam, sírjak vagy nevessek, örömmel értesítettem a családomat, akik el is kísérnek a budapesti átadásra – mondta Szomi Ilona.

Szomi Ilona, a Göntérházi KÁI nyugalmazott tanára már fiatal kora óta, mint mondja, „él-hal a magyar kultúráért”, és szülőfalujában, Radamosban már 1968 óta aktív a kulturális élet terén. Kezdeményezésére az 1980-as évek elején Radamosban megalapították a Harangvirág kultúregyesületet, amelyet aztán 15 évig vezetett. Az egyesület keretében magyar néptánccsoport, népdalkör, színjátszó- és szavalócsoport, valamint citerazenekar működött. Pedagógusként a göntérházi iskolában sok évig magyar néptáncot tanított, citerazenekart és énekkart vezetett.

A Harangvirág ME elnöksége alatt tagja volt a Lendvai Magyar Önigazgatási Kultúrközösségnek, 1986 és 1990 között pedig Lendva Község képviselőjeként tagja volt a Szlovéniai Nemzetiségi Bizottságnak Ljubljanában.

Miután a 1990-es évek első felében elköltözött szülőfalujából, néhány évig szünetelt az aktív tevékenykedése a magyar kultúra terén, de nem szűnt meg. 2005-ben tagja lett a muraszombati Baráti Körnek, ahol megalapította a magyar népdalkört, amelynek azóta is szakmai vezetője. Visszaköltözésével Radamosba néhány évvel ezelőtt újra megszervezte a népdalkört a faluban. Mindkét csoporttal sokat szerepelnek, minősítéseken vesznek rész, arannyal is ékesítve. – Amikor dolgozom, azt szívvel-lélekkel teszem. Szeretek az emberekkel foglalkozni, felébreszteni bennük a magyarságtudatot. Arra is büszke vagyok, hogy be tudtam vonni a szlovén ajkú tagokat, hogy megtanulták és velünk éneklik a magyar népdalokat. Jelenleg arra törekszem, hogy tájházat hozassunk létre a faluban. A magyar öntudatom és a magyar kultúra szeretete éltet. Úgy érzem, hogy a küldetésemet jól végzem, és azt szeretném, hogy míg erőm lesz, folytatni tudjam – 

mondta lapunknak Szomi Ilona a rangos díj kapcsán.
MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben