kele
perec1
garas1
63. évfolyam
29. szám
Megjelenés:
2019. 07. 18.
2919
 

„Igaz keresztényként élni…”

lendva aug203418A Lendva Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség (LKMNÖK) Tanácsa, valamint a Lendvai Plébánia vasárnap a tízórai szentmise előtt a templomtéren, Szent István szobra előtt tartotta a magyar államalapítás tiszteletére rendezett megemlékezését. Az ünnepi szónok Vida Törnar Judit, az LKMNÖK Tanácsának elnöke volt, a műsort a Lendvai Magyar Egyházi Kórus alkalmi énekekkel színesítette.

A templomtéren egybegyűltek köszöntése után Vida Törnar Judit, az LKMNÖK Tanácsának elnöke mondott ünnepi beszédet. A történelmi események, István király szentté avatása, illetve a Szent István-nap megünneplése történelmi körülményeinek összegzése után hangsúlyozta, István király igen megfontolt volt, tudta, hogy az Európában való megmaradás legfontosabb alappillére az erős keresztény állam. Kifejtette: „István király életét tanulmányozva rögtön szembetűnik, hogy tettei, gondolatai a 21. századi Európában is megállják helyüket. A Kárpát-medencei egység megteremtésére, a kereszténység elterjesztésére, a szomszédos nemzetekkel való békés kapcsolattartásra törekedet. Nagy lendülettel épített egy új világot, amelynek élvezői mi vagyunk.”  Folytatásként elmondta, István király élt a lehetőséggel, egy független keresztény államot hagyott örökségül.

A lendvai magyarság vezetője ezután áttért a mai történésekre, kérdőre vonva a világot, illetve a mai 21. századi európai embert, hogy vajon tényleg mindig a fentiek szerint él, vagy csak úgy szeretne? Elmondása szerint sajnos sokszor felrúgjuk az ezeréves rendet, biztonságot. „Buzgalommal és éberséggel illik megőrizni hitünket! Példamutató, becsületes életet élve, jót cselekedve kell igaz keresztényként élni, mert csak így tudunk térségünkben, magyarságunkban és hitünkben megmaradni” – hangsúlyozta. „Nem engedhetjük meg, hogy az egyházunkat és hitünket rombolják, hiszen ezzel személyiségünket is gyalázzák! Mindig buzgón őrködnünk kell minden olyan érték felett, amely egyszer unokáink öröksége lesz!”

Ünnepi beszéde végén az LKMNÖK első embere hangsúlyozta, elfogadónak kell lennünk egymással, a példaértékű magyar–szlovén–horvát és más nemzetiségű életvitelünk nemesítsen és gazdagítson és egyben tegyen bennünket elég erőssé ahhoz, hogy a kultúránkat, az értékeinket rombolókat távol tartsa a vén Európától. „Tetteinkben legyünk bátrak, de mértékletesek, gondolatainkban szelídek, de harcoljunk az igazságért. Becsületes munkánkkal vívjuk ki megmaradásunk létjogosultságát a Muravidéken, s itt, a Lendva-vidéken. Mert ahogy Vörösmarty Szózatában is elhangzik: A nagyvilágon e kívül Nincsen számodra hely; Áldjon vagy verjen sors keze: Itt élned, halnod kell.”

Az ünnepi beszéd után Szent István szobrának megkoszorúzása következett, majd Bernád József püspöki tanácsos ünnepi szentmisét celebrált a Szent Katalin-plébániatemplomban.
MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben