kele
perec1
garas1
63. évfolyam
29. szám
Megjelenés:
2019. 07. 18.
2919
 

Szakmai és tanévkezdő nap Lendván

pedag35182Kádár Annamária és Magyar Lóránt voltak a meghívott előadók a muravidéki kétnyelvű iskolák és óvodák pedagógusainak 9. tanévkezdő szakmai napján hétfőn, amelyen a stresszkezelésről és a tanulók alkalmazkodóképességének a kialakításáról, javításáról szóltak az oktatási szakemberek.

A Kányádi Sándor szép versével (Z. Szekeres Ilona előadásában) kezdődő szakmai napon a szervezők nevében Vida Törnar Judit, a Muravidéki Pedagógusok Egyesületének elnöke és Varga Edit, az MMÖNK alelnöke, valamint Hajdinjak Prendl Silvija, a Lendvai Kétnyelvű Középiskola igazgatója házigazdaként köszöntötte a pedagógusokat. Az előadók előtt Lőrinczi Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára szólt az egybegyűltekhez. Mint mondta, a Kárpát-medencében a magyar szellemiség a vezető már nagyon régóta, s erről a helyszínen, a középiskola kertjében tett séta során is meggyőződhetett. A tanévkezdésre pedig a pedagógusok arcán látható elszántságot emelte ki, mint meggyőző jelét a sikerességnek.

pedag35181Dr. Kádár Annamária és dr. Magyar Lóránt a képességek fejlesztésének megtárgyalását, ezen belül is a rugalmas alkalmazkodóképességet és a stresszkezelést, valamint az érzelmi állóképesség fejlesztését, ennek a pedagógiai gyakorlatban való alkalmazhatóságát vázolta a hallgatóságnak.

Néhány a témához kapcsolódó kifejezés „magyarított” körüljárása után a szakemberek két alapvető tanulói típusnak, a „promoválónak” és az „elemzőnek” az alapjellemzőit vázolták. Egyiknek a lelkesedés és az öröm, a másiknak a „mindent előre kiszámít” attitűd a jellemzője. Mindkettő megtalálható az élet minden területén, de az osztályban is. S mindkettő – a „promoter” inkább, az elemző kicsit kevésbé – szerethető. A személyiség fejlődésében rendkívül nagy szerepe van azoknak a jó-rossz történeteknek, amelyek nélkül szegényebb a lélek. Ezek a későbbi időkben történő „átkeretezéssel” stabil élménnyé tehetők, s ebben a családtagoknak is nagy szerep jut. A lényeg az, hogy felismerjük, minden tanuló „sajátos történet”, s a stresszkezelésben is rendkívüli jelentőséggel bír, hogy rugalmas, toleranciára képes gyerekeket neveljünk.

A szakmai nap délutáni részében csoportos műhelymunkák folytak, de az előadókkal is találkozhattak a pedagógusok, hogy egyénre szabott problémáikat megvitassák velük.

pedag35183

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben