kele
perec1
garas1
63. évfolyam
20. szám
Megjelenés:
2019. 05. 16.
kiscim2019
 

Pozitív vélemény az iskolák nemzetiségi programjairól

lkmnok39181Hétfőn tartotta 21. rendes ülését a Lendva Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség (LKMNÖK) Tanácsa. A terítéken a társalapított oktatási intézmények nemzetiségi programjának véleményezése, illetve a társalapított intézmények támogatása volt.

lkmnok39182Az ülést megnyitva Vida Törnar Judit elnök az előző ülések jegyzőkönyveinek megerősítését vezette fel, majd első ízben – az oktatási külön törvény módosítása révén – a tanács véleményezte a községben tevékenykedő kétnyelvű oktatási intézmények nemzetiségi programjait. Az ülésanyaggal kiküldött programokat az intézményvezetők – mindannyian jelen voltak – nem mutatták be, de rendelkezésre álltak a tanácstagok kérdéseire. A konstruktívnak nevezhető vitában a tanács végül megállapította, tekintettel arra, hogy első ízben került sor ilyen bemutatásra, illetve véleményezésre, elégedettek lehetnek. Varga István Štefan kifejtette, valójában három évtized munkájáról lehet beszélni, és nagyon fontosnak tartja, hogy minden kétnyelvű oktatási intézmény rendelkezzen ilyen dokumentummal, nem utolsó sorban tájékoztató jellege miatt is. Kifejtette, a négy intézmény, vagyis az 1. és a 2. Számú Lendvai KÁI, a Göntérházi KÁI, valamint a Lendvai Óvoda más megközelítésben készítették el a programot, talán a leginkább áttekinthetőbbnek a göntérházi iskola programja bizonyult. Éppen ezért a jövőt illetően az intézmények együttműködését ajánlja, vagyis a programok egységessebbé, összehasonlíthatóbbá tételét. Az intézményvezetők ezt a jövőt illetően meg is ígérték. A tanács egyetértett az oktatási szakember véleményével, illetve kisebb részben Varga István Štefan azon véleményével is, miszerint az óvoda programja ilyen formában nem értékelhető, tevékenységekre, órákra bontott dokumentumot kérnek. Végül a szavazásnál a három említett iskola egyhangúlag pozitív véleményt kapott a tanácstól, míg az óvoda esetében 7 igennel és 3 tartózkodással foglalták határozatba a pozitív véleményt. A témától egy kissé eltávolodva, de konstruktív, javaslatokat eredményező vitát folytattak a tanácstagok és az intézményvezetők az iskolák és az önkormányzat, illetve az iskolák és a kulturális intézmények kapcsolatairól, a közös programok tervezéséről, a tapasztalt nehézségekről, illetve ezek leküzdéséről.     

A tanács Šooš Mihály tanácstag, a pályázati bizottság elnökének felvezetése után egyhangúlag megszavazta a bizottság ajánlását az LKMNÖK által kiírt meghívásos támogatási pályázatot illetően. Az idén 9 ezer eurós kerettel hirdették meg a pályázatot, a jelentkező négy intézmény összesen 14.350 euró igényt jelentett be. Így végül az 1. Sz. Lendvai KÁI két projektje – a már kivitelezett zánkai erdei iskola és a Csicsergőtábor – összesen 3.700 eurós, a 2. Sz. Lendvai KÁI „A legtöbb, amit gyermekeinknek adhatunk: gyökerek és szárnyak” projektje ezer, a Göntérházi KÁI „Újra lendületben” projektje ezer, a Lendvai Kétnyelvű Középiskola két projektje – a Könyvmoly, és gyermekprogramok az intézményben – 2.100, míg a Lendvai Galéria-Múzeum által tervezett kiadvány a kőolajbányászatról 1.200 euró támogatást kapott.                   

A különfélék között Vida Törnar Judit beszámolt az előző tanácsülés óta történtekről, illetve határozati javaslatot tett a Völgyifaluban tájháznak szánt ingatlan megvásárlásról legfeljebb 50 ezer euró értékben, ezt azonban egy legfeljebb 500 eurós értékbecslésnek kell megelőznie.
 
 
MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben