kele
perec1
garas1
63. évfolyam
20. szám
Megjelenés:
2019. 05. 16.
kiscim2019
 

Nem várhatók nagyobb változások 2019-ben

rtv39182A Magyar Nemzeti Közösség Rádió- és Tévéműsorai Programbizottságának idei 2. rendes ülését Lendván, a Magyar Műsorok Stúdiója üléstermében tartották meg. A bizottság hozzászólás nélkül elfogadta a 2018-as program- és gyártási tervi eddig megvalósításáról szóló beszámolót, valamint 2019-es programterv kiindulópontjait is.

rtv39181Az ülést Požonec Robert, a bizottság elnöke vezette, amelybe videokapcsolaton keresztül Kadunc Igor, a Szlovén RTV vezérigazgatója és Dora Marjan, az RTV Programtanácsának tagja is bekapcsolódott. A Ljubljanában megtartott alakuló ülés jegyzőkönyvének elfogadása után elsőként Zver Ilona, a Szlovén RTV vezérigazgatójának magyar nyelvű műsorokért felelős helyettese, Magyar Lovrić Mirjana és Végi József, a nemzetiségi TV-műsorok, illetve az MMR felelős szerkesztője számolt be a program- és gyártási terv megvalósításáról a január és augusztus közötti időszakban. Mind a két médiánál megvalósították a kitűzött célokat, az MMR 60. és a Hidak 40. évfordulója alkalmából szervezett bemutatkozások – Domonkosfán és Lendván – a kiemelkedő turisztikai rendezvényeken sikeresek voltak. Mint elhangzott, szervezés alatt áll az év végére tervezett ünnepi jubileumi műsor. Megoldódott az utolsó tévés szerződéses munkatárs ügye is, a székház beázása miatt viszont még az idén szanálni kell a TV-stúdiót. A Magyar Műsorok Studiója a tervezett pénzügyi kereteken belül gazdálkodott.

A nemzetiségi rádió- és tévéműsorok vezetői ismertették a 2019-es programterv kiindulópontjait is. A terv különösebb újdonságokat nem tartalmaz, az adások sugárzásának időpontja is változatlan marad. A szerdánként jelentkező Hidak című magazinműsorban – az időszerűség érdekében – a jövőben hírösszefoglaló is lesz. Az MMR a Levelek a lövészárokból című könyv alapján rádiójáték felvételét, a TV-stúdió pedig egy koprodukciós film készítését tervezi a vajdasági tévével. A beruházásokat illetően elhangzott, a jövő nyárra tervezik a rádióstúdiók felújítását.

– A magyar nyelvű stúdiók programjának tartalmában és terjedelmében nem várható lényeges változás, a meglévőkhöz az anyagi fedezetet az RTV biztosítja – fejtette ki Kadunc Igor vezérigazgató. A beszámolók és a 2019 programterv kiindulópontjainak ismertetése után a tagok részéről nem alakult ki vita, a beszámolókat egyhangúlag elfogadták.

Az őszi önkormányzati választási kampány szabályait a honlapjaikon teszik közzé az elektronikus médiumok.

Először történt meg, hogy az országgyűlési nemzetiségi képviselőcsoport kikérte az olasz és a magyar rádió- és tévéműsorok igazgatóinak véleményét a koalíciós pártok és a nemzetiségi képviselőcsoport közötti együttműködési egyezmény-javaslatról. Az egyezmény a nemzeti közösség műsoraira vonatkozólag is tartalmaz pontokat. A módosítás-javaslatokat a lendvai RTV-programbizottság tagjai az ülés utolsó napirendi pontjánál kapták kézhez. Požonec Robert elnök szerint a véleménynyilvánítás politikai elkötelezettséget jelentene.

 

 

Továbbra sincs igazgatója a Szlovén RTV-nek

A Szlovén RTV továbbra is igazgató nélkül működik, hiszen az RTV programtanácsa hétfői ülésán nem adta meg beleegyezését Šeruga Katja kinevezéséhez. A négy pályázó közül Šerugát – aki jelenleg a Večer napilap szerkesztőségeinek igazgatója – Kadunc Igor vezérigazgató javasolta. A jelölt mellett a jelenlévő 28 tag közül 12-en szavaztak, ellene nyolcan, hat tag pedig tartózkodott. A beleegyezés megerősítéséhez 15 támogató szavazatra lett volna szükség.
 
 
MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben