kele
perec1
garas1
64. évfolyam
31. szám
Megjelenés:
2020. 08. 06.
kiscim3120
 

Legalább 500 millió forint várható a Muravidékre

profutura4018A magyar kormány 2019-ben is folytatja a külhoni gazdaságfejlesztési programokat. A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint a vajdasági, kárpátaljai, horvátországi, muravidéki, erdélyi és felvidéki gazdaságfejlesztési támogatásra jövőre 50 milliárd forintot biztosítanak. A Muravidék esetében 500 millió forint alapösszeg.

 Ahogy eddig is, a forrás vissza nem térítendő költségvetési támogatás és kamattámogatás formájában érkezik a külhoni térségek projektjeire. A gazdaságfejlesztési programok támogatásának célja a külhoni magyarság megmaradásának segítése, szülőföldön való boldogulása.

A muravidéki gazdáságfejlesztési program keretében eddig a két körben meghirdetett, a mezőgazdaság, a turizmus és a vállalkozásfejlesztés kategóriákban beérkezett 349 pályázat közül 315 kapott összesen 929 millió forint támogatást, ebből a 2. pályázati körben 165 pályázat 1,7 millió euró összértékben. A beérkezett programok közül a legtöbb, 101 a mezőgazdasági kategóriában volt 966 ezer euró igénnyel, 54 a vállalkozásiból 543 ezer euró igénnyel és 10 a turizmus területéről 150 ezer euró igénnyel. A pályázat keretösszege 1,5 millió euró (500 millió forint) volt, amit a projektek igényelt értéke 10 százalékkal lépett túl.

Keddi lapzártánkkor Horváth Józsefnél, a Magyar Regionális Nemzetiségi Fejlesztési Intézet igazgatójánál az aznapi budapesti, a Külgazdasági és Külügyminisztériumban folytatott megbeszélések után érdeklődtünk. Elmondta, hogy a Muravidék számára ismét legalább 500 millió forint (1,5 millió euró) támogatás áll rendelkezésre a magyar állami költségvetésben. A támogatás továbbra is pályázati rendszerben lesz igényelhető. A pályázati feltételek még nem véglegesek, de az már látható, hogy idén – ha a pályázat meg is jelenik – kifizetésekre nem kerül sor. Horváth József elmondta még, hogy a támogatások lehívására a Muravidéknek igényt kell benyújtania, ebben meg kell határozni a fejlesztési célokat, amiről egyeztetni fog Horváth Ferenccel, a muravidéki magyar önkormányzat elnökével.

MCSi Design