kele
perec1
garas1
63. évfolyam
17. szám
Lendva 
2019. 04. 25.
kiscim1719
 

Megnyílt a Kézművességek Háza Dobronakon

kezmu4218Dobronakon október 10-én, másfél évvel az alapkőletétel után ünnepélyesen megnyílt a Kézművességek Háza, melyet a Dobronoki György-ház udvarán építettek fel. A ház célja a muravidéki magyar kulturális értékek őrzése, fejlesztése és a jövőben egy kézműves iskola létrehozása. A beruházás értéke 262 ezer euró, melynek többségét az anyaország biztosította.

„Történelmi pillanat ez, hiszen húszéves álmunk valósult meg. A cél elérésében kitartóak voltunk, kitartó volt a csapat, mely írta a pályázatokat, s ezek lehetővé tették, hogy gazdag kézművességünk fortélyait feleleveníthessük itt. A mézeskalács-készítés, a fazekasság, a kosárfonás, a tojásfestés, a csuhéból készült tárgyak megismerésére most rendelkezésre állnak a szép helyiségek, ahol tovább adhatjuk tudásunkat. A Kézművességek Háza célja a muravidéki magyarság kulturális értékeinek megőrzése, a képzés és a fejlesztés, valamint egy kézműves iskola létrehozása” – emelte ki Car Anna, a Dobronak Községi Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsának elnöke a megnyitón, melyet a magyar és a szlovén állam, a magyar nemzeti közösség és a községek képviselői mellett szép számban megtiszteltek a dobronaki polgárok is.   

A Kézművességek Háza alapkövét a dobronaki magyar önkormányzat 2017. április elején tette le, 2018 októberében átadta a berendezett és igényesen kialakított épületet, mely a népi mesterségek felelevenítése mellett a térség turisztikai fejlődését is elősegíti. A beruházás értéke 262 ezer euró, melynek 80 százalékát, 208 ezer eurót a magyar állam a Bethlen Gábor Alap pályázatain keresztül biztosított. A szlovén álam a nemzetiségi gazdasági alapból 48 ezer eurót, Dobronak Község pedig hatezer eurót juttatott a megvalósításra.

Car Anna a támogatást külön megköszönte Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkárnak, Pirityiné Szabó Juditnak, a Nemzetpolitikai Államtitkárság kapcsolattartási főosztályvezetőjének, Horváth Ferencnek, az MMÖNK elnökének, nemzetiségi parlamenti képviselőnek a projekt megvalósítása érdekében kifejtett fáradozásáért, valamint a BGA-nak, a szlovén Gazdaságfejlesztési és Technológiai Minisztériumnak és nem utolsó sorban Dobronak Községnek és polgárainak.    

„A magyar kormány szívesen támogatta ezt a beruházást, mert azt látjuk, hogy a dobronaki Kézművességek Háza nem csak a hagyományok őrzésének a színpada, hanem egy olyan közösségi térnek is a megteremtését jelenti, amely a következő évtizedekben összefogja a Dobronakon, illetve a környező településen élőket – hangsúlyozta ünnepi beszédében Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. – Egy-egy ilyen beruházás nem csak a mi korunkat szolgálja, hanem a jövendőnek is építettük. Ennek az épületnek, illetve intézménynek a megteremtése ugyanazokat a célokat szolgálja, melyeket a magyar nemzetpolitika is megfogalmazott az elmúlt években, s amelyek a következő időszakban is nemzetpolitikánk alapját adják: a magyar identitás erősítése a Kárpát-medencében s mindenütt, ahol magyarok élnek, a külhoni magyar családok támogatása és a szülőföldön boldogulás segítése – emelte ki az államtitkár.

Az új létesítményt dicsérő szavakkal méltatta továbbá Horváth Ferenc, az MMÖNK elnöke, nemzetiségi parlamenti képviselő, Gregor Černoga, a projekt felelőse a szlovén Gazdaságfejlesztési és Technológiai Minisztériumban, valamint Kardinar Marjan, Dobronak polgármestere. A közös szalagvágás után az épületet megáldotta a dobronaki Szent Jakab plébánia plébánosa, Štihec Simon. Az avatóünnepség műsorát a Dobronaki Nótázók és a helybeli kétnyelvű általános iskola tanulói állították össze.

 

Gazdag programterv

A Kézművességek Háza (Dobronak 290.) november elsejétől várja a látogatókat. A házban a tervek szerint kézműves termékeket készítenek és árusítanak, bemutatókat, műhelymunkákat, kiállításokat, vásárokat, szakmai előadásokat szerveznek. A fiataloknak nyári táborok, az iskoláknak technikai napok megszervezését kínálják fel. A kézművesház programvezetője Berden Ana.

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben