kele
perec1
garas1
63. évfolyam
17. szám
Lendva 
2019. 04. 25.
kiscim1719
 

Felújított óvoda Pártosfalván, játszótér Dobronakon

potapi ovoda4218A Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében a Muravidéken a pártosfalvi óvoda újult meg elsőként. Az ünnepélyes átadásra október 10-én került sor. Aznap avatták fel az óvodafejlesztési támogatásból felújított dobronaki játszóteret is. Mindkét eseményt megtisztelte jelenlétével Potápi Árpád János, a miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára is. 

A pártosfalvi kétnyelvű óvoda patinás épületét utoljára 1995-ben újították fel teljesen, melyet tetőcsere előzött meg 1992-ben. Több mint húsz év elteltével a renoválás újra időszerűvé vált. A Moravske Toplice Község óvodáinak egyetlen kétnyelvű tagozataként működő intézményt ezúttal a magyar kormány támogatásával, az MMÖNK által vezetett projekt keretében sikerült korszerűvé tenni. Az épület új ablakokat, beltéri ajtókat, a termek falai lambériát kaptak és a mosdókban is történt renoválás. A komfortosabbá és korszerűbbé vált épületben otthonosabban érezhetik magukat a gyerekek.

Potápi Árpád János államtitkár az alkalom jellegéhez méltón köszöntötte a megjelenteket, köztük az óvoda dolgozóit és a gyerekeket. Elmondta, hogy a pártosfalvi óvoda egyike annak a négyszáz óvodának, amelyeke szerte a Kárpát-medencében folyamatosan újít fel a magyar kormány, és a nyolcvanötödik, amelyet már át is adtak rendeltetésének. Az óvodafejlesztési program kapcsán pedig azt a célt fogalmazta meg, hogy minden magyar ajkú gyermeknek legyen lehetősége olyan óvodába járni, ahol magyarul tanulhat. Muravidéki szinten pedig hozzáfűzte, hogy a fejlesztések pozitívumait a szlovén gyerekek is élvezhetik.

Felszólalt Horváth Ferenc, az MMÖNK elnöke, Glavač Alojz, Moravske Toplice Község polgármestere, Vugrinec Zsuzsi, a községi MNÖK elnöke, valamint Simona Kaučič, a Moravske Toplice községi óvodák igazgatója, s köszönetüket fejezték ki a támogatás kapcsán, a gyerekek pedig egy rövidke körjátékkal mutatkoztak be és mondtak köszönetet.

Varga Edit, a dobronaki Katicabogár Óvoda vezetője a játszótér átadásán a támogatásért és az eszközök biztosításáért köszönetét fejezte ki az MMÖNK-nak, a Bethlen Gábor Alapnak és nem utolsósorban a magyar államnak. Ennek a gyerekek örülnek legjobban, akik az átadás után birtokba is vették a játszóteret.  Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár az átadó kapcsán kifejtette: reméli, hogy a gyermekeknek tetszeni fog a játszótér, ahogy a pártosfalvi óvodásoknak is tetszett a délelőtti átadáson.

– Magyarországon kötelező „tantárgy” a testnevelés, ezáltal a mozgást fejlesztjük, illetve ösztönözzük a gyerekeket arra, hogy minél többet mozogjanak. Jó lenne elérni azt, hogy ahol magyar tannyelvű intézmények vannak a Kárpát-medencében Szlovéniától egészen Erdélyig, megvalósuljon a mindennapos testnevelésnek e formája is – mondta az államtitkár. Végezetül arra hívta fel az itteni iskolák és óvodák vezetőinek figylemét, hogy amennyiben a programot megfelelőnek tartják, akkor közös egyeztetést követően folytathatóvá válik a program fejlesztése, bővítése.

ak, ce

potapi zjatszo42181A Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programból a Muravidék a kétnyelvű óvodák fejlesztésére (óvodafelújítások, játszóterek és programok) összesen 100 millió forint (306 ezer euró) támogatásban részesült. A támogatást a Bethlen Gábor Alap Zrt.-n keresztül a magyar kormány biztosította. A dobronaki játszótér értéke 24 ezer euró, a pártosfalvi óvoda felújítása pedig 33 ezer euróba került. A gyertyánosi óvoda még megvalósítás előtt álló felújítására 51.600 eurót, a hosszúfaluira pedig 13.700 eurót terveznek. A folyamat még egyeztetés alatt áll Lendva Községgel – ismertette Gönc Katja, az MMÖNK szakmai munkatársa. A játszóterek, a nagyobbak Dobronakon és Lendván (Tomšič utca), valamint játszótéri elemek minden óvodánál és a II. Számú Lendvai KÁI-nál (kerekesszékes hinta) összesen mintegy 80 ezer euróba kerülnek. A program megvalósítási időszaka 2017. június 1. – 2018. december 31., de mint megtudtuk, az MMÖNK kérelmezni fogja a projekt meghosszabbítását 2019. június 30-ig.

SNK

 

potapi zjatszo42182

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben