kele
perec1
garas1
63. évfolyam
17. szám
Lendva 
2019. 04. 25.
kiscim1719
 

Közös oktatási nap a Rábavidéken

szentg42182016 és 2020 között fut – a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzetiségi Közösség pályázati projektje keretében – az a program, amelynek célja a nemzetiségi oktatás minőségének növelése. A költsége 360 ezer euró, amit az Európai Unió Európai Szociális Alapja támogat. Pénteken ennek a programnak a keretében valósult meg a harmadik közös muravidéki-rábavidéki iskolanap.

A rábavidéki iskolákban és Szentgotthárdon tartott közös iskolai napon mind a négy muravidéki kétnyelvű általános iskola részt vett néhány diákkal. A csoport először Felsőszölnökre utazott, ahol a tanulók egy része ottmaradt műhelymunkákon. A csoport másik fele pedig elment Apátistvánfalvára, majd az ottani gyerekekkel együtt Szentgotthárdra a Pável Ágoston Múzeumba látogattak el. Itt – „A szomszéd a szomszédhoz” elnevezésű projekt keretében – egy múzeumpedagógus vezetésével tartottak számukra foglalkozásokat. Később pedig elmentek a szentgotthárdi szlovén rádióhoz, illetve városnézés volt a program.

Toplak Alenka dobronaki tanárnő, a muravidéki csoport egyik vezetője elmondta, hogy a kétnyelvű iskolák tantervének része az, hogy a gyermek megismerje a régiója nyelvét és tudja, hogy a határ két oldalán két nemzeti kisebbség él. A közös tanítási nap véleménye szerint arra is remek lehetőséget nyújt, hogy a gyerekek és a pedagógusok ismerkedjenek, barátkozzanak egymással és egy kicsit jobban belelássanak abba, hogy másutt milyen módon folyik a kétnyelvű oktatás.

A gyerekek könnyen meg is találták a közös hangot, ami leginkább magyar nyelven folyt. Ez érthető, hiszen a rábavidéki gyerekek nagy többsége számára a magyar az anyanyelv, a szlovén pedig a tanult nyelv. – mondta el később az Apátistvánfalvi Kéttannyelvű Általános Iskola igazgatója, Holecz Lajosné, aki a közös oktatási nap kapcsán előremutató törekvéseket is megfogalmazott:

– Úgy gondolom, hogy a közös oktatási napon szerzett tapasztalatoknak van hozadéka a jövőre nézve és mindenképp hozzáadnak az oktatás minőségéhez. Természetesen a pedagógusnak és a gyerekeknek is egy élmény az, amit egy másik országban, egy másik intézményben látnak, és fontos, hogy milyen benyomásokkal térnek haza. Ezért idei vendéglátóként mi is arra törekedtünk, hogy élménydús programot állítsunk össze számukra. Az évenkénti két alkalom egy kicsit ugyan kevés, ezért nekem személyesen is van egy olyan tervem, amivel még egy lépéssel feljebb léphetnénk. Szeretném a dobronaki iskolával újjáéleszteni az egykor jól működő kapcsolatot. Ez ügyben meg is szeretném keresni az igazgatónőt. Régen ugyanis jártunk oda hospitálni, illetve közös kulturális és sportrendezvényeink is voltak. Ha évente többször tudnának a pedagógusaink találkozni óralátogatás keretében, és látnák, hogy a másik iskolában mi a gyakorlat, hogyan tanítanak, akkor ez a tapasztalatcsere mindenképp hatékonyabb volna és sokkal jobban segítené a szakmai munkát, mint amikor például beülünk egy továbbképzésre – fejtette ki a rábavidéki iskola vezetője.

A hospitálás a 80-as 90-es években bevett gyakorlat volt a kétnyelvű települések között a határ mindkét oldalán. A muravidéki magyar önkormányzat projektje tehát arra is rávilágított, hogy a jövőben nem csak az új kezdeményezések vezethetnek sikerre, de a jól bevált régi módszerek is újból feléleszthetők a kapcsolatok és az oktatás minőségének növelése érdekében.

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben