kele
perec1
garas1
63. évfolyam
17. szám
Lendva 
2019. 04. 25.
kiscim1719
 

Határtalanul – cserekapcsolat és program  

hatartalan42182Kerek Alföldi Éva és kollégája, Pacsmanné Csetneki Edit a debreceni Bethlen Gábor Közgazdasági Szakgimnáziumból érkezett egy turisztika szakos osztállyal Lendvára, hogy vendéglátóik, a Lendvai Kétnyelvű Középiskola segítségével öt napig ismerkedjenek a helyi értékekkel, a pedagógiai rendszerek közötti különbségekkel, az együttműködés további lehetőségeivel.

Az évek óta tartó nagy sikerű programról a szervezők részéről Dancs Anna és a két magyarországi kísérőtanár, Éva és Edit is felsőfokon beszélt. Ennek lényege: az egyhetes program keretében az anyaországi és határon túli magyar iskolák diákjai találkozzanak egymással és tájékozódjanak a másik sorsáról, a tanulási lehetőségek mikéntjéről, a szakok elsajátításáról, a tanulásról és a munkáról. A debreceni diákok a szlovéniai látogatás keretében Muraszombatba, Mariborba és Ptujba is kirándulást tettek.

– Olyan újdonságok vannak itt, amiket kár lett volna nem megismerni. Ámulunk és bámulunk — mondja Kerek Alföldi Éva tanárnő. – Nagyon jó bemutató órát láttunk, melynek keretében a muravidéki magyar irodalom alkotóit mutatta be a tanárnő a diákok segítségével. Meglepődtünk, milyen színvonalas oktatás folyik itt, s milyen gyönyörű környezetben.

A tanárnők elmondták még: a diákok véleménye szerint itt több lehetőségük lenne a színvonalas oktatásra, mint nálunk, pedig a miénk is igen magas szinten folyó oktatás. Mióta különválasztották a gimnáziumokat a szakgimnáziumoktól, nagyon sok változás történt. A szakemberképzés most kiemelt területnek számít, s ez is jó. Tizenegy szakintézmény van Debrecenben, ahol szakoktatás folyik.

hatartalan4218– Az itteni diákok sokkal inkább tudják értékelni a magyar kultúrát, mint mi Magyarországon – mondják a diákok, Magyari Tibor és Arany Alma egymás szavába vágva, majd a már látott dolgokról beszéltek, az Energia-parkról, a Deák-múzeumról és az orchideaházban tett látogatásról. – Ez utóbbi „durván szép”! De a kilátótoronyba is ellátogattunk – sorolják.   

– Nálunk is van lehetőség nyelveket tanulni i mondja Alma –, például angolul is tanulunk tantárgyakat, akár kéttannyelvű képzés keretében (turizmus-idegenforgalom szakosítással) is, s ha majd elvégezzük, akkor egyetemre is mehetünk turizmus és vendéglátás szakra.

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben