kele
perec1
garas1
63. évfolyam
17. szám
Lendva 
2019. 04. 25.
kiscim1719
 

Megemelték az „ösztöndíjkeretet”

lkmnok43181A mandátum utolsó, 22. rendszeres ülésén a lendvai magyar önkormányzat tanácsa a felsőfokú tanulmányi támogatásokról döntött. Az előző ülés jegyzőkönyveinek elfogadásakor újra szó esett az oktatási intézmények nemzetiségi programjainak jóváhagyásáról.

Vida Törnar Judit elnök a határozatképesség megállapítása, majd a napirend elfogadása után elfogadásra, illetve vitára bocsátotta a 21. rendszeres és a 14. levelező ülés jegyzőkönyveit. Az előző rendszeres ülést illetően Varga István tanácstag kifejtette, még most is csak keserű szájízzel tudja elfogadni, hogy a tanács pozitív véleményt adott a Lendvai Óvoda nemzetiségi programjára, annak ellenére, hogy ilyet az intézmény nem tudott felmutatni, és felhívta a tanácsot, hogy összetételétől függetlenül ne hozzon ilyen döntést a jövőben. Vida Törnar Judit a témakörben kifejtette, az oktatási külön törvény módosításának hála első ízben tudott az önkormányzat tanácsa egyáltalán jóváhagyást, véleményt nyilvánítani a kérdéskörben, ami már önmagában nagy eredménynek és lehetőségnek számít, de az intézményeknek is szükségük lehet időre, s a jövőben jobban fel tudnak készülni. A tanács egyébként mindkettő ülés jegyzőkönyvét elfogadta.

lkmnok43182Hasonlóképpen egységesen döntött a tanács a felsőfokú tanulmányi támogatások ügyében is, elfogadva az illetékes pályázati bizottság javaslatát. A javaslatot Soós Mihály bizottsági elnök mutatta be. Eszerint a felhívásra 13, felsőfokú tanulmányokat folytató fiatal jelentkezett, közülük 2 pályázata nem tett eleget a kiírásnak. A 11 fiatal, név szerint Soós Peter, Ftičar Ines, Sőke Aleš, Gal Patrik, Pal Peter, Göncz Norbert, Požonec Maria Dorothea, Vida Dorian, Požonec Veronika, Toth Matija és Šabjan Rebeka a 2018/19-es tanévben havi 100 euró támogatásban részesül. A bizottság javaslatára a költségvetésben a folyóévre erre a célra elkülönített 2.400 eurós keretet 3.300 euróra emelték és elvileg ezt megtették a jövő évre vonatkozóan is, így összességében erre a célra a tervezett 9.600 helyett 13.200 eurót különít el az önkormányzat, azzal a kitétellel, hogy az újonnan felálló önkormányzati tanács ezen még változtathat. Újdonságnak számít a kérdéskörben a hallgatókkal kötendő szerződésben annak meghatározása, hogy minden támogatott egy-egy önkormányzat által nevesített rendezvényen önkéntes munkát vállalni.
 
 
MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben