kele
perec1
garas1
63. évfolyam
17. szám
Lendva 
2019. 04. 25.
kiscim1719
 

Kezdődhet a korai fejlesztő óvoda építése Radamosban

mmonk4518

Radamosban ezen a régi portán épül meg a fejlesztői óvodai központ és állatsimogató. A beruházás értéke 460 ezer euró.

 

A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) Tanácsa október 30-i ülésén az oktatásfejlesztési programok kerültek terítékre. A Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programból a Muravidékre érkező támogatásból a fejlesztés első üteme befejezés előtt áll, a második projektre – fejlesztő óvoda Radamosban – megérkezett a jóváhagyott összeg.

 

A magyar kormány 2016 decemberében indította el az összességében 38,5 milliárd forintos (körülbelül 120 millió eurós) Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programot, amely jelenleg a legnagyobb költségvetési külhoni program. Óvodák, bölcsődék, iskola- és óvodakomplexumok, kapcsolódó köznevelési intézmények és környezetük építését, felújítását, valamint az óvodapedagógusok képzését, az egészségügyi, sport- és rekreációs szolgáltatások fejlesztését, a védőnői szolgálat fejlesztését és a virtuális óvoda létrehozását foglalja magába. A Muravidékre eddig összesen 783 ezer euró támogatás érkezett. A program első ütemében 321 ezer eurós beruházás- és programfinanszírozásról van szó. Ebből 247 ezer eurót fordítottak, illetve fordítanak óvoda-felújításokra és játszóterek (játszóelemek) felállítására, 42 ezer eurót a magyar sarkok kialakítására, mesekönyvek vásárlására, gyermekfoglalkozásra (például Ringató), valamint közel 32 ezer eurót személyi kiadásokra (projektvezető, koordinátorok, szakemberek…). Az MMÖNK Tanácsa három óvoda felújítását (Pártosfalva, Gyertyános, Hosszúfalu) hagyta jóvá. A pártosfalvi óvoda felújítása befejeződött (33 ezer eurós költségvetés), míg a gyertyánosi (51,6 ezer euró értékben) és a hosszúfalui (13,7 ezer euró értékben) még nem. Az MMÖNK a munkálatok befejezése tükrében is kérvényezi a program első ütemének meghosszabbítását 2019 júniusáig. Mivel az ésszerűen lebonyolított közbeszerzési pályázatok révén az első ütem támogatási összegéből közel 79 ezer euró maradt, Horváth Ferenc tanácselnök értesítette a tanácsot, hogy az összeg nagyobb részét a gyertyánosi óvoda felújítására fordítanák, amelyhez hozzájárulna Lendva Község is, s ezzel ott egy jelentősebb felújításra kerülne sor. A tanács – elsősorban a sali és a hodosi tanácstagok jelentkeztek más kisebb beruházási javaslatokkal – nem fogalmazott meg egyértelmű döntést, így Horváth elnök felhívott minden községi nemzetiségi önkormányzatot, hogy november 10-ig adja le beruházási tervét a program keretében.

Október végén az MMÖNK-hoz megérkezett az  óvodafejlesztési program második ütemének támogatása 461,5 ezer euró összegben. Ezzel megvannak a feltételek, hogy elkezdődjön a korai fejlesztői óvodai központ és állatsimogató megépítése Radamosban. A tervek szerint központ a mostani óvodáknak nyújt kiegészítő tevékenységet, külön programokat kínál a gyerekeknek és a turisztikai tevékenységet is kilátásba helyezték. 

Az oktatási témák között a tanács pozitívan véleményezte a Lendvai Kétnyelvű Középiskola 2018/2019-es munkatervének a nemzetiségi részét, azzal a megjegyzéssel, hogy a jövőben az éves terv nemzetiségi részét készítsék el önálló dokumentumként. Hajdinjak Prendl Silvija, a Lendvai Kétnyelvű Középiskola igazgatója bemutatta az iskola új képzési programjának javaslatát is, melyhez szükséges a magyar közösség jóváhagyása is. A szlovéniai középiskolai programok átalakítása keretében ugyanis megújul a nemzetiségi rész is, a 2019/2020-as tanév már a módosított program szerint indul. A gimnáziumi program kétnyelvű programjai nem változnak, a szakoktatásnál pedig a változás a szakmai nyelvi kompetenciák erősítését, tehát a szaknyelv tanulását jelenti több órában. A tanács egyhangúlag támogatta ezt az irányelvet.

A döntő többséggel (13 szavazat mellette) elfogadott határozatok közé tartozik, hogy a Kulturális Minisztérium közvetlen felhívása alapján támogatott nemzetiségi kulturális programok (évente valamennyivel több mint 24 ezer euró) pályázatát a jövőben az MMÖNK helyett a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet(MNMI) bonyolítsa le. A változásra elsősorban azért volt szükség, mert a művelődési egyesületek a programjaikkal nem tudták teljes mértékben lehívni a pályázati összegeket, a továbbiakban viszont a szakintézmény koordinálásával nyújtják be a pályázati programokat.      

A nemzetiségnek is fontos programok támogatása keretében 900 euró támogatást hagytak jóvá a ljubljanai Balassi Intézetben szervezett magyar nyelvtanfolyamra, valamint 1.500 eurót a magyar nemzetiségi RTV programok 60. évfordulójának megünneplésére.

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben