kele
perec1
garas1
63. évfolyam
16. szám
Lendva 
2019. 04. 18.
kiscim1619
 

MNMI: tető alatt a 2019-es költségvetés

mnmi4618A Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet (MNMI) Tanácsának hétfői, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) Tanácsának keddi rendkívüli ülésén elfogadta a művelődési intézet jövő évi költségvetés-tervezetét, melyet a Kulturális Minisztériumhoz továbbítanak.

Az MNMI jövőre is 421 ezer euró támogatásra számíthat a szlovén állami költségvetésből, de egyéb pályázati forrásokra is számítva a költségvetési terv közel 600 ezer eurót tesz ki. Ebből például a nagyobb tételek a 46,2 ezer euró az anyaországi kapcsolatokra, 57,4 ezer euró az anyanyelvápolási programokra, 33 ezer euró a rendezvényekre, 59,6 ezer euró a Bánffy Könyvesbolt és Kávézó tevékenységére. Az újdonság a következő költségvetési évre, hogy a Kulturális Minisztérium közvetlen felhívása alapján támogatott nemzetiségi kulturális programokra szánt 24 ezer eurós tétel civilszervezeteknek tervezett része (13 ezer euró) 2019-ben a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet költségvetésébe épül, míg a nemzetiségi intézetek programjaira szánt rész (a Kelepelő gyermeklap kiadása az MNTI gondozásában) marad az MMÖNK-nál.

Az MMÖNK Tanácsának rendkívüli ülésén egyhangúlag jóváhagyták a Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ és a Muraszombati Területi és Tanulmányi Könyvtár 2019. évi, a magyar nemzeti közösségre vonatkozó külön feladatainak programtervét, majd áttértek az óvodafejlesztési projekt keretében tervezett beruházások előző tanácsülésen félbehagyott jóváhagyására. Ahogy erről már beszámoltunk, a magyar kormány 2016 decemberében indította el a körülbelül 120 millió eurós Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programot, amely által a Muravidékre eddig összesen 783 ezer euró támogatás érkezett, a program első ütemében pedig 321 ezer euró állt rendelkezésre. Az ésszerűen lebonyolított közbeszerzési pályázatok révén az első ütem támogatási összegéből közel 79 ezer euró maradt, ezen összeg felosztásáról pedig némi vita alakult ki a tanácstagok között. A döntést akkor elhalasztották, Horváth Ferenc javaslatára pedig most a tanács a múltkor elszámolhatatlannak vélt három kisebb, megközelítőleg 2 ezer euró értékű beruházás megvalósítását egyéb anyaországi projektbe sorolták át, míg egy új, 82 ezer eurós beruházásról szóló pártosfalvi projektből három lényegesnek tűnő részt ragadtak ki. Konkrétan az óvoda parkettacseréjét, a szaniterblokk felújítását és az épület csatornarendszerének beruházását, amely megközelítőleg 16 ezer eurót emésztene fel. A megmaradt 79 ezer euró fennmaradó részét a gyertyánosi óvoda felújításra szánják. A felújításhoz hozzájárulna Lendva Község is, így igazából itt már egy teljes körű felújításról beszélhetünk.  

A valószínűleg mandátumzáró ülésen a tanács nevében Car Anna köszönte meg az elnök odaadó munkáját, míg Horváth Ferenc a tanácstagoknak, illetve az MMÖNK szakszolgálatának, a munkatársaknak is köszönetet mondott.

Kmj, tt  

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben