kele
perec1
garas1
63. évfolyam
17. szám
Lendva 
2019. 04. 25.
kiscim1719
 

Az első szlovén felsőoktatási tankönyv a magyar nyelv tanulásához

tankonyv4618A Ljubljanai Egyetem Bölcsésztudományi Karának gondozásában megjelent az első szlovén felsőoktatási tankönyv a magyar nyelv tanulásához Učbenik madžarščine za Slovence 1 címmel.

A tankönyvet a szerzői, Schwetter Éva, Sušnik Miha és Božič Blaž, valamint Marvin Tatjana, az egyetem Összehasonlítható és Általános Nyelvészeti Tanszékének – ahova az 1981 óta működő magyar lektorátus tartozik – vezetője mutatta hétfőn be a ljubljanai Balassi Intézetben. Sárossy Bence, az intézet kulturális titkára köszöntőjében hősöknek nevezte a szerzőket, hiszen a tankönyv egy több évtizedes hiányt pótol a magyar nyelvtanulás területén Szlovéniában. A tankönyv egyéves intenzív munkával készült Schwetter Éva, eddigi ljubljanai magyar lektor, a Balassi Intézet nyelvtanára kezdeményezésére, s a közeljövőben már tervezik a folytatását, az Učbenik madžarščine za Slovence 2 megjelenését is.    

„Amikor a könyvet írtuk, két cél lebegett a szemünk előtt: az egyik, hogy a magyar lektorátuson legyen egy hivatalos tankönyv, ami eddig nem volt, elsősorban nyelvészszakos hallgatóknak, akik a magyar nyelvet mint nem indoeurópai nyelvet tanulják, hogy összehasonlítsák más indoeurópai nyelvekkel és hogy megismerjék a magyar nyelv különleges struktúráját. Ezen kívül azt is szerettük volna, hogy a könyv azoknak is hasznos legyen, akik a magyar nyelvet maguk szeretnék tanulni, autodidakta módon. Ezért is részletesek a leírások. Alapvetően azért fontos, hogy a tankönyv használatához legyen egy nyelvtani-nyelvészeti tudás, mert sokszor használunk olyan terminológiát, ami nyelvész szakos hallgatóknak szól, de a könyvet más is tudja haszonnal forgatni, mert a feladatok egyértelműek, érthetőek, sok a fordítás” – mutatta be a tankönyvet Schwetter Éva.

A tankönyvet, mely hiánypótló nyelvtanulási eszköz az egyetemen kívüli populáció részére is, egyelőre a ljubljanai Bölcsésztudományi Kar könyvesboltjában, illetve internetes áruházában lehet megvásárolni. Örvendetes adat, hogy a magyar nyelv tanulása után az egyetemen és általában Ljubljanában az utóbbi években nő az érdeklődés.
 
 
MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben