kele
perec1
garas1
63. évfolyam
17. szám
Lendva 
2019. 04. 25.
kiscim1719
 

Nincsenek nagyobb meglepetések a nemzetiségi tanácsokban

valasztas4718Az általános helyhatósági választásokon a nemzetiségileg vegyesen lakott területen az öt községi nemzeti önkormányzat tanácsainak tagjait is megválasztottuk. A községi nemzetiségi tanácsok a bejutott tanácstagok közül elnököket választanak, illetve delegálják képviselőiket a muravidéki csúcsszervezetbe, ahol szintén a tanácstagok közül választják majd meg a muravidéki elnököt.

A magyar kisebbségi választásokon nagyobb meglepetések nem történtek, a választásokon néhány új, az önkormányzatokban eddig nem szereplő tanácstag azonban bekerült a tanácsba. A legnagyobb verseny ezúttal is a Lendvai községben volt. A magyar választási névjegyzékben szereplő Lendva községi választópolgárok négy választóegységben adhatták le voksukat, mindegyik egységből három tanácstagot juttatva a Lendva Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség (LKMNÖK) Tanácsába. Az első választóegységben, Lendván és Hármasmalomban hat jelölt indult a három tanácstagi helyért. A legtöbb, 393 szavazatot, a választópolgárok 29,82 százalékának támogatását Požonec Robert kapta, míg a második helyre az önkormányzat eddigi elnöke, Vida Törnar Judit futott be 241 szavazattal, 18,29 százalékos eredménnyel. A tanács tagja lett még Bence Lajos 200 szavazattal, a voksok 15,17 százalékával. A második választóegységben, vagyis Alsólakosban, Felsőlakosban, Gyertyánosban, Kapcán és Kótban öten indultak a három helyért. Az első helyre Magyar Janez futott be 338 szavazattal, 28,64 százalékos aránnyal. A második helyre Horváth Ferenc került 292 szavazattal, 24,75 százalékkal, míg a harmadikra 191 szavazattal, a voksok 16,19 százalékával Halász Albert. A harmadik választóegységben, Csentében, Pincén, Pincemajorban, Völgyifaluban és Petesházán is öt jelölt indult a három helyért. Az LKMNÖK Tanácsába elsőként 347 (25,68 százalék) szavazattal Horvat Tomi, másodikként 323 szavazattal (23,91 százalék) Farics Dorsiz, harmadikként – és újoncként – pedig Šimon Monika került be 321 szavazattal (23,76 százalék). A negyedik választóegységben, azaz Hídvégen, Bánután, Göntérházán, Kámaházán, Radamosban, Hosszúfaluban, Hosszúfaluhegyen és Lendvahegyen négy jelölt indult a három posztért. Elsőként 290 szavazattal, 26,41 százalékos aránnyal Bači Zsuzsanna került az LKMNÖK Tanácsába. Őt csak egy szavazat hátránnyal, 26,32 százalékos aránnyal a második helyen Sobočan Gabriela követi, míg a harmadik helyen 264 vokssal, a szavazatok 24,04 százalékával Lebar Teodor került a tanácsba.  

A Dobronaki községben is volt némi verseny, a hét tanácstagi posztért ugyanis nyolcan indultak. A Dobronak Községi Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (DKMÖNK) Tanácsába Varga Edit, Varga Klujber Brigita, Bači Ladislav, Car Franc, Car Urška, Berden Mario és Koren Stefán került be.

A Moravske Toplice Községi Magyar Nemzeti Önigazgatási Közösség Tanácsának végső összetétele még nem alakult ki. A héttagú tanácsba biztosan bekerült Kuhar Jože, Sabotin Ladislav, Horvát Attila, Nemes Alfréd, Puhan Anton és Vugrinec Zsuzsi, míg Janko Robert és Dora Géza között a meccs még nem futott le, ugyanis csak egy szavazat különbség van a két jelölt között, de még nem számolták össze a postán érkező szavazatokat. Egy esetleges szavazategyenlőség esetén sorsolás dönt a két jelölt között.

A Hodosi községben a Hodos Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség Tanácsába úgynevezett zárt listán, verseny nélkül alakult ki a végeredmény, a tanács tagja Roman Silvija, Tamaskó Ernest, Könye Erika, Nemec Ludvik és Roman Gabriela lett.

A Sali községben a Šalovci Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség Tanácsába Orban Dušan, Kranjec Josip, Sebők Renata, Jakoša Emerik és Pocak Majda került be.

Ahogy a bevezetőben már említettük, az öt községi magyar önkormányzat a közeljövőben sorra kerülő alakuló üléseken megválasztja a tanácselnököket, illetve a községi nemzetiségi tanácsok benevezik képviselőiket a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) Tanácsába. A lendvai 11, a dobronaki és a moráci 3–3, míg a hodosi és a sali 2–2 tanácstagot delegál. Az ilyen módon 21 tagból megalakuló csúcsszervezeti tanács a tagjai közül választja majd meg a muravidéki elnököt.

 

 

Külön státuszú magyar nemzetiségi tanácstagok a községi tanácsokban

 

A helyhatósági választásokon a magyar névjegyzékben szereplő választópolgárok külön státuszú magyar kisebbségi tanácstagokat is választottak. Lendva Község Tanácsába két külön státuszú képviselőt választottunk öt jelölt között. A legeredményesebbnek köztük Požonec Robert bizonyult 1.383 szavazattal, a leadott szavazatok 35,74 százalékkal, míg a második helyre Horváth Ferenc futott be 915 szavazattal, 23,64 százalékos eredménnyel. Dobronak Község esetében két jelölt közül választottak egy külön státuszú magyar képviselőt. A szavazópolgárok egyértelműen, 228 szavazattal, 66,28 százalékos arányban Klujber Varga Brigita mellett döntöttek. Moravske Toplice Község Tanácsába kettő külön státuszú magyar képviselőt választottak három jelölt közül. A verseny igencsak szoros volt, de Vugrinec Zsuzsi 141 szavazattal (35,52 százalék) és Šušlek Bojan 133 szavazattal (33,50 százalék) került a községi tanácsba. Hodos Községben nem alakult ki verseny, 119 szavazattal Nemec Ludvik lett a külön státuszú magyar tanácstag. Így volt ez Šalovci Község esetében is, ahol Orban Dušan 123 szavazattal lett külön státuszú magyar tanácstag.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben