kele
perec1
garas1
63. évfolyam
17. szám
Lendva 
2019. 04. 25.
kiscim1719
 

MÁÉRT: a külhoni magyar gyerekek éve következik

maert4718Teljes konszenzussal fogadta el a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) XVII. plenáris ülése a zárónyilatkozatot, amely többek között azt a döntést is tartalmazza, hogy 2019 a külhoni magyar gyermekek éve lesz. A közvéleményt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Potápi Árpád államtitkár tájékoztatta az ülés döntéseiről.

Az identitásmegőrző programokra jutó forrásokat 2010 óta megtízszerezték, és óriási siker a gazdaságfejlesztés, amire ötvenmilliárdot költöttek – fejtette ki Semjén Zsolt. A magyar kormány 33 ezer külhoni magyar vállalkozás fejlesztésében vett részt – folytatta, hangsúlyozva, hogy ezzel mindenki nyer, a külhoni magyarság, az ott élő többségi nemzet és a magyar gazdaság, mert a magyar GPD is bővül. A Szülőföldön magyarul program keretében 230 ezer magyar iskolába járó gyereket támogatnak. A juttatás összege évi 22.400 forint, amelyet a Rákóczi Szövetség 10 ezer forinttal egészít ki – mondta Semjén Zsolt. Jelezte: arról folyik a diskurzus, hogy az oktatási-nevelési támogatás esetében érvényesítsék-e a rászorultsági elvet. Az óvodafejlesztési program részeként több mint 700 óvoda épül, illetve újul meg – mondta a politikus, majd kifejtette, az összes kutatás azt mutatja, ha egy gyerek magyar óvodába jár, akkor könnyebben megmarad az iskolarendszeren belül. Kitért arra is, hogy a Kőrösi Csoma Sándor-programon keresztül 140 ösztöndíjast küldenek a diaszpórába, a szórványt támogató Petőfi Sándor-program keretében pedig 73 ösztöndíjas utazik ki. A Határtalanul programra 6 milliárd forintot biztosítanak, az a cél, hogy ne legyen olyan magyar diák, aki úgy végzi el az iskoláit, hogy nem járt külhoni magyar területen. Azt is finanszírozzák, ha külhoniak érkeznek Magyarországra – mondta. Kárpátaljáról elmondta, hogy a magyar diplomácia minden Ukrajnát érintő NATO- és uniós eseményt megakadályoz, amíg az ott élő magyarokat sújtó jogsértések folytatódnak. Az ottani magyar orvosok, ápolók, tanárok, lelkészek támogatását ugyanakkor megduplázzák, az éves összeg 500 ezer forint lesz, ami lehetővé teszi a szülőföldön maradásukat.

Potápi Árpád János közölte: 2019 a külhoni magyar gyerekek éve lesz a Magyar Állandó Értekezlet döntése alapján. A programokra egymilliárd forint áll rendelkezésre, a forrás nagy része pályázati keret lesz, mintegy 20 százalékából várhatóan táborokat, iskolai rendezvényeket támogatnak. Az egyes programelemeket decemberben dolgozzák ki, a tematikus év január 1-jén indul – mondta. A zárónyilatkozatban első helyen szerepel Kárpátalja helyzete, az ottani magyarság mellett Magyarország, a magyar kormány és az összes külhoni régió kiáll – közölte Potápi Árpád János.

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben