kele
perec1
garas1
63. évfolyam
34. szám
Megjelenés:
2019. 08. 22.
kiscim3419
 

A magyar rádió és televízió 60 és 40 éve

rtv4918A múlt héten pénteken megszervezett gálaműsorral zárta jubileumi évét a Szlovén RTV magyar műsorainak stúdiója. A muravidéki magyar rádió 60., míg a televízió megalapításának 40. évfordulóját ünnepeltük. A lendvai Színház- és Hangversenyteremben tartott eseményt Marja Šarec miniszterelnök is megtisztelte jelenlétével.

Az ünneplő közönséget Zver Ilona, a Szlovén RTV magyar műsorokért felelős vezérigazgató-helyettese köszöntötte, kiemelve: a két médium összekötő szerepet tölt be a kisebbség, a többségi nemzet és az anyanemzet között, egyben létfontosságú a kisebbségi közösség építésében, megmaradásában. Mindezek miatt Zver Ilona szerint fontos a kisebbségi média jövőjének biztosítása. A technika vívmányainak köszönhetően az elvándoroltak számára a szülőfölddel való kapcsolattartás lehetőségét is jelenti – tette hozzá a Szlovén RTV vezérigazgatóhelyettese, aki hozzáfűzte azt is, az egyre erőteljesebb türelmetlenséggel megküzdve a kisebbségi média világítótoronyként próbálja mutatni a helyes utat.

Igor Kadunc, a Szlovén RTV vezérigazgatója felelevenítette fiatalkori élményeit a lendvai stúdióval kapcsolatosan, amikor a televíziózást még csak tervezték Lendván. Kifejtette, elégedett, hogy a lendvai stúdió jelenleg már korszerű technikával tud dolgozni, de ez csak alapfeltétel, mert a lényeg az emberek közötti jó együttműködés, ami Lendván meg is van, éppen ezért a lendvai stúdió eddig is és a jövőben is élvezi a Szlovén RTV támogatását.

A házigazdák után Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő, a nemzeti összetartozás bizottságának alelnöke a magyar állam nevében köszönte meg az említett támogatást. Beszédében megköszönte a szlovén államnak, hogy a Muravidéken élő magyarság ma is anyanyelvén kaphat hírt az ország, a térség történéseiről és adhat hírt magáról. „Bízunk benne, hogy még nagyon sokáig lesz magyar nyelvű adás, mert ez azt fogja jelenteni, hogy van kiről, van kinek szóljon” – húzta alá.

Az ünnepi szónokok sorában Marjan Šarec miniszterelnök következett. „Szlovénia támogatni fogja a nemzeti közösségeket, amelyeknek saját küldetésük van, mégpedig a nyelv, a kultúra és az identitás megőrzése” – mondta a szlovén kormányfő.   A szlovén miniszterelnök toleranciára szólított fel. Mint mondta, gyerekként ő is sokszor nézte a tévében a magyar nyelvű adást. Nem tudta, milyen nyelvről van szó, annyit tudott, hogy az ország keleti részén bár más nemzetiségű emberek élnek, akik más nyelvet beszélnek, ők is Szlovéniához tartoznak. „Tiszteld mások kultúráját, hagyományait és nyelvét, ahogy a sajátodat, csak így lehet a jövőben is békésen együtt élni” – hangsúlyozta.

Az ünnepi szónokok után Šimonka Tjaša adott elő három zenei számot, majd a Magyar Nemzeti Néptáncegyüttes Kárpát-medencei magyar tánckavalkádot mutatott be a színpadon.

 

A muravidéki magyar elektronikus média története röviden 

 

Az első magyar nyelvű rádióműsort 1958-ban sugározták Szlovéniában Muraszombatból, az első magyar nyelvű tévéműsort pedig 1978-ban tűzte műsorára a szlovén televízió. Később mindkét szerkesztőség Lendvára költözött és a szlovén közszolgálati televízió szerves részévé vált. A két szerkesztőségnek 2004 óta a Szlovén Rádió és Televízió (RTV) magyar nyelvű műsorainak lendvai stúdiójában van a székhelye. A Hidak szerkesztősége nyolc különböző magyar nyelvű adással jelentkezik a szlovén közszolgálati televízióban heti négyszer harminc percben, a Muravidéki Magyar Rádió pedig napi 24 órás műsort sugároz, amelyből 13,5 óra élő adás.

 

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben