kele
perec1
garas1
63. évfolyam
34. szám
Megjelenés:
2019. 08. 22.
kiscim3419
 

LKMNÖK: Vida Törnar Judit a régi-új elnök

lkmnok4918Hétfőn megtartotta első alakuló ülését a Lendva Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség (LKMNÖK) Tanácsa. A tanács Vida Törnar Juditot választotta elnöknek, a régi-új elnök javaslatára pedig Horvát Tomi lett az önkormányzat alelnöke. Az LKMNÖK kinevezte tagjait a muravidéki csúcsszervezet tanácsába is.

Még az ülés kezdete előtt a tanács köszöntötte újraválasztott tagjait, Lendva Község megválasztott új polgármesterét, Magyar Jánost, majd Vida Törnar Judit elnök hivatalosan is köszöntötte az LKMNÖK Tanácsának új tagjait. Ahogy fogalmazott, 10 tanácstag az előző mandátumban is részt vett a munkában, kettő, mégpedig Bači Zsuzsanna és Simon Mónika új tagként került a tanácsba. Az elnök az alakuló tanácsnak eredményes munkát kívánt.

Ezt követően az LKMNÖK Nemzetiségi Választási Bizottságának elnöke, Fehér Horváth Alexandra beszámolója következett. A beszámoló szerint az önkormányzat területén négy választóegységben zajlottak a választások, mindegyikből a három legtöbb szavazatot szerzett jelölt került be a tanácsba. A választópolgárok úgy döntöttek, az első választóegységből (Lendva és Hármasmalomból) Požonec Robert, Vida Törnar Judit és Bence Lajos, a második választóegységből (Alsólakos, Felsőlakos, Gyertyános, Kapca és Kót) Magyar János, Horváth Ferenc és Halász Albert, a harmadik választóegységből (Csente, Pince, Pincemajor, Völgyifalu és Petesháza) Horvat Tomi, Farics Dorisz és Šimon Monika, míg a negyedik választóegységből (Hídvég, Bánuta, Göntérháza, Kámaháza, Radamos, Hosszúfalu, Hosszúfaluhegy és Lendvahegy) a választópolgárok Bači Zsuzsanna,  Sobočan Gabriela és Lebar Teodor mellett döntöttek.

A beszámoló után a tanács kinevezte a Mandátumvizsgáló Bizottságot, amelynek elnöke, Požonec Robert kifejtette, a tanácstagok megválasztásáról szóló okiratok rendben vannak. A tanács ezután megerősítette az említett tanácstagok mandátumait, vagyis megalakult az LKMNÖK Tanácsa.

A következő napirendi pont alatt az LKMNÖK elnökének megválasztása következett. Horvat Tomi tanácstag az eddigi elnököt, Vida Törnar Juditot ajánlotta a posztra, és mivel más jelöltet nem állítottak, a tanács kézemeléssel döntött a jelöltről. Az új elnök Vida Törnar Judit lett 10 igen szavazattal, míg Bence Lajos és Halász Albert nem emelték fel a kezüket. Az LKMNÖK Tanácsa kinevezte tagjait a muravidéki csúcsszervezet tanácsába is, mivel Bence Lajos és Halász Albert kifejtették, nem szeretnének részt venni az MMÖNK munkájában, szavazásra nem volt szükség, a fennmaradó 10 tag így automatikusan a muravidéki csúcsszervezet tagja lett.

Vida Törnar Judit, az LKMNÖK régi-új elnöke megválasztása után megköszönte a választópolgárok, illetve a tanács bizalmát, hangsúlyozta, a folyamat amelyet négy évvel ezelőtt elindított, hogy az önkormányzat minél inkább nyisson az emberek felé, hogy próbáljunk együtt gondolkozni, sikeresnek bizonyult. „Ezt az irányvonalat szeretném folytatni a jövőben is, emellett pedig mindenképpen lépéseket, stratégiaalkotást látok célszerűnek a lendvai és általában a muravidéki magyarság káderpolitikájának területén. Ezzel igazából már régen adósak vagyunk, de talán most sem lesz késő” – zárta gondolatait Vida Törnar Judit, aki egyben bejelentette, az LKMNÖK következő ülése december közepén várható, ezen a különböző testületek, képviselők megválasztása mellett döntenek az önkormányzat költségvetésének módosításáról is, amelyre a völgyifalui tájház építésére megérkezett pénzeszközök miatt lesz szükség.  
 
 
 
MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben