kele
perec1
garas1
63. évfolyam
42. szám
Megjelenés:
2019. 10. 17.
kiscim4219
 

Közösségünk megerősödve lépett a 21. századba

bmutat kapcaiSzombaton a Hagyományok Háza (Budai Vigadó) adott otthont a Muravidékről érkező fellépőknek, hogy az ünnepváró adventi rendezvényen bemutassák néprajzi, gasztronómiai és népi iparművészeti termékeiket, élő népzenei örökségüket, hagyományaikat.

A délelőtt kezdődő programsorozatban a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet szervezésében a mézeskalácsfestést és a csuhéból font adventi dísztárgyak angyalkák készítését sajátíthatták el az érdeklődők a dobronaki Kézművességek Házának a munkatársaival (Gerencsér Szilvija, Berden Nusi). Közben a Corvin téri, díszesen kivilágított épület emeleti folyosói megteltek hetési szőttesekkel, terítékekkel és kézműves termékekkel.

A Muravidék-nap gasztronómiai kínálatából nem maradhatott el a pereckészítés és annak kóstolása, a dobronaki Hancsik Parasztgazdaság gazdaasszonyának, Hancsik Editnek a kemencéjéből.

A játékhoz és a néptánctanuláshoz Toplak Alenka és Toplak Rudi keresett elő témát a kiapadhatatlan muravidéki kincsesládából. A nap egyik leglátogatottabb rendezvénye a Muravidéki magyar népzene című könyv bemutatója volt, amelyen az egyik szerző, dr. Paksa Katalin, a népzenetudományok doktora is felszólalt, megköszönve a muravidéki közösség támogatását, a könyv előkészítési fázisától annak megjelenéséig nyújtott segítséget. A bemutatón a Zeke Band a felvett és kottázott anyagból élőben adott elő katonadalokat, adventi csokrot citerakísérettel.

Az esti „Átimennék a Murán” című népzenei gálán Horváth Ferenc, a muravidéki közösség elnöke, parlamenti képviselő elmondta: a néprajzi gyűjtemények gondozóié, az íróké és a költőké, valamint a szellem más embereié az érdem, hogy az egyszer már gyors fogyásnak indult magyar közösség fenn tudott maradni. Így a muravidéki magyarság megerősödött a 21. századra, amiről az est folyamán ki-ki meggyőződhetett. A műsorban fellépett a szentlászlói József Attila ME néptánccsoportja, a Dobronaki Nótázók, a völgyifalui Pünkösdi Rózsa citerazenekar és a népdalkör, Bacsi Júlia népdalénekes, a Kapcai ME népdalköre, a Zeke Band (a Liszt Ferenc Zeneakadémia hallgatóival), valamint Kološa Tanja és Soós Mihály népdalénekesek. A rendezvény táncházzal ért véget.

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben